Način pripreme
Prosejemo brašno. Pravimo udubljenje u sredini. Malo ugrejemo vodu i u nju stavljamo 1/3 kvasca od cele kocke i prstohvat šećera. Ostavljamo sa strane pokriveno krpom da nadođe. Dodajemo kvasac sa šećerom u brašno. Odmerimo 13 ml maslinovog ulja i dodajemo u posudu.
Dodajemo prstohvat soli. Zamesimo meko testo. Stavljmo testo u posudu namazanu maslinovim uljem, namažemo i testo. Pokrivamo krpom 30 minuta da nadođe. Kad nadođe rukama oblikujemo, da bude zaobljenog izlgeda.
Stavljmo ga u pleh, obložen papirom za pečenje. Pređemo namazanim rukama po površini i pospemo ruzmarinom. Na mestima preko testa, prstom pravimo rupice. U rupice pažljivo stavljamo pastu od maslina. Za mazanje treba ne više od 2-3 supene kašike.
Pečemo u ugrejanoj renri na 180 stepeni. Kad se ispeče vadimo ga i uvijamo krpom da sačuva toplotu. Prilikom serviranja sečemo na kvadrate. Na fokaču sečemo 3 kriške sira.