Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa pastom od maslina

Fokača sa pastom od maslina

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Fokača sa pastom od maslina3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Danas nećemo pripremati prlenke, nego fokaču! Hoćete li jesti sa nama?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • ruzmarin - 1 prstohva
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike za premazivanje
  • pasta od maslina - 4 supene kašike
  • maslinovo ulje 13 ml
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 1 prtohvat
  • kvasac - 1/3 kockice
  • voda - 150 ml
  • sir - 3 kriške
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno. Pravimo udubljenje u sredini. Malo ugrejemo vodu i u nju stavljamo 1/3 kvasca od cele kocke i prstohvat šećera. Ostavljamo sa strane pokriveno krpom da nadođe. Dodajemo kvasac sa šećerom u brašno. Odmerimo 13 ml maslinovog ulja i dodajemo u posudu.

Dodajemo prstohvat soli. Zamesimo meko testo. Stavljmo testo u posudu namazanu maslinovim uljem, namažemo i testo. Pokrivamo krpom 30 minuta da nadođe. Kad nadođe rukama oblikujemo, da bude zaobljenog izlgeda.

Stavljmo ga u pleh, obložen papirom za pečenje. Pređemo namazanim rukama po površini i pospemo ruzmarinom. Na mestima preko testa, prstom pravimo rupice. U rupice pažljivo stavljamo pastu od maslina. Za mazanje treba ne više od 2-3 supene kašike.

Pečemo u ugrejanoj renri na 180 stepeni. Kad se ispeče vadimo ga i uvijamo krpom da sačuva toplotu. Prilikom serviranja sečemo na kvadrate. Na fokaču sečemo 3 kriške sira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: