Način pripreme
U posudi pomešamo brašno, maslac i šečer u prahu. Nakon toga u suvu smesu dodajemo prethodno umućeno jaje sa vodom i mešamo dok se ne dobije homogena smesa. Uvijamo u posudu providnom olijom i ostavljamo testo u frižideru na jedan sat.
Stavljamo trešnje, šećer i koru limuna u odgovarajuću posudu na srednju temperaturu ringle. Dodajemo ekstrakt vanile i mešamo dok se trešnje kuvaju. Kad trešnje počnu da mekšaju, dodajemo sok od limuna u skorb i u trešnje. Mešamo dok se ne dobije gusta smesa.
Kad bude gotovo skidamo posudu sa vatre da se ohladi. Vadimo testo iz frižidera i rasporedimo na dva dela (2/3 i 1/3). Veći deo stavljamo preko okruglog pleha i razvučemo rukama, sve strane treba da budu pokrivene korom.
Smesu od trešanja sipamo preko testa, pazimo da se ne pređe preko krajeva kore. Razvučemo drugi deo testa. Sečemo na trakice i poređamo prko pite. Sa preostalim delom testa oblikujemo oblike.
Ja sam razvukla i kalupima za gurabije isekla testo. Poređala preko pite. Namazala umućenim jajeom i posula šećerom. Peče se u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.