Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Testo»Domaće pripremljeno lisnato testo

Domaće pripremljeno lisnato testo

Tatyyana BalovaTatyyana Balova
Početnik
4714
Domaće pripremljeno lisnato testo2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
1
"Da li želite da postanete pravi majstori domaće pripremljenog lisnatog testa?"

Potrebni sastojci

  • za prvi deo testa
  • brašno - 350 g
  • voda - 220 ml (veoma hladna)
  • so - 10 g
  • za drugi deo testa
  • maslac - 500 g, kravlji (hladan)
  • brašno - 145 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za prvi deo testa pomešamo brašno sa solju, postepeno dodajemo vodu i zamesimo elastično testo, nakon toga ga uvijemo u streč foliju i stavljamo u frižider.

Za drugi deo testa stavljamo dva pakovanja maslaca od po 250 g između dva sloja papira za pečenje i oklagijom razvlačimo na tanji sloj. U posudi pomešamo maslac iseckan na kockice sa brašnom i mutimo mikserom na niskoj brzini dok se ne dobije homogena smesa. Stavljamo je između dva sloja papira za pečenje i razvlačimo na sloj debljine 1 cm, nakon toga stavljamo u frižider na 1 sat. Posle izvadimo ponovo mutimo mikserom, razvučemo u papiru, ponovo stavljamo u frižider na jedan sat.

Testo razvučemo sa malo brašna u PRAVOUGAONIK, u sredinu stavljamo KVADRAT od smese sa maslacem, lagano pljeskamo rukom tako da dva kraja imaju po dva široka dela, a druga dva užea. Presavijemo dva širokakraja testa ka sredini tako da pokriju smesu od maslaca. Razvlačimo oklagijom na debljinu oko 1.5c m, Okrećemo na 90 stepeni. Svaki put kad razvijemo i preklopimo, sledeće savijanje je nakon okretanja na 90 stepeni. Savijemo tri sloja tj preklapamo jedan kraj testa do 1/3 dužine, a drugi - do tamo gde se savija prvi, tako da ga pokrije.

Ponovo razvlačimo oklagijom. Ponovo zavrtimo na 90 stepeni. Savijamo dva kraja ka sredini, a posle jednu polovinu preko druge. Uvijamo u streč foliju i ponovo vraćamo u frižider na 15 minuta. Vadimo, ponovo savijamo na 3 sloja, razvlačimo, ponovo savijamo dva kraja ka sredini i posle jednu polovinu preko druge, ponovo na 1 sat u frižider i ... gotov. Već imamo lisnato testo.

Kada razvlačimo testo, najviše za pravljenje nekih proizvoda, treba da ga pravimo samo u jednom smeru (napred nazad, ne sa strane), da se ne narušava struktura slojeva. Kada sečemo lisnato testo, treba da koristimo veoma oštar nož. Tako se slojevi neće lepiti i mogu se napraviti listovi prilikom pečenja. Kada stavljamo nadev, ne treba da mažemo krajeve proizvoda jajetom, u tom slučaju se neće razlistati.

Kada stavimo nadev u testo, treba na nekoliko mesta da probušimo viljuškom, tako će se nadev dobro ispeći i testo neće imati mehuriće. Ne mažemo pleh uljem, u testu ima dvoljno maslaca. Ako se ipak plašite da se ne zalepi, obložite pleh papirom za pečenje i pospite ga brašnom. Neki majstori, čak, preporučuju da pokvasimo pleh vodom, koja će prilikom isparavanja napraviti proizvode vazdušastim. Pre pečenja treba da ugrejemo rernu. Za vreme pečenja je ne otvaramo.

Pravilno pečenje listanog testa je 5-10 minuta na 220 stepeni, nakon toga se rerna smanji na 180 stepeni i pečemo još 15-20 minuta. Ali, vreme pečenja proizvoda od lisnatog testa je različito. Sve zavisi od veličune proizvoda. Manji se pelu kraće na visokoj temperaturi, a veći - duže na nižoj temperaturi, ali u svakom slučaju u okviru navedenih plus/minus 20 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: