Način pripreme
Ukoliko želite da pripremite ukusne pečene papričice za zimu, bez sterilizacije, ovaj način je vrlo jednostavan, po isprobanom starom bakinom receptu.
Odabrati ljute papričice različitih boja. Iseći drške, oprati ih i osušiti. Pripremiti teglice u blizini mesta gde ćete peći papričice.
Prethodno u svaku teglicu staviti 1 kašičicu soli, 2 kašike šećera, 2 kašike ulja i 10 kašika sirćeta.
Promešati kašikom. U svaku teglicu staviti po jedan list lovora, po 3-4 zrna pimenta, desetak zrna bibera i prstohvat semena slačice. Ja stavljam i po 4-5 malih čenova belog luka, i po 2-3 celih strukova mlađeg celera.
Papričice peći na nagrejanom limu na šporetu na plin. Vruće ih stavljati u teglice, i pritiskati kašikom, tako da se sabiju. Ređati papričice sve dok ih marinada prekriva.
Zatvoriti tegle mašinom za metalne poklopce i okrenuti ih poklopcem nadole. Baka ih je odmah uvijala u ćebe, i tako ih je držala sve dok se u potpunosti ne ohlade.
Za teglu za kompot možete udvostručiti proizvode, a ulje može ostati na 2 kašike.
Komentari