Način pripreme
Količina povrća nije određena, a možete ga koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga, koje povrće preferirate. Izaberite zdrave plodove, očistite ih i operite veoma dobro.
Karfiol iskidajte na krupne komade (cvetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mesta, a paprike zasecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove belog luka, ali ih nemojte ljuštiti.
Ređajte povrće u bure, tako što stavljate po malo od svih vrsta. Odozgo pospite semenom slačice i prekrijte listovima celera.
Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije.
Izmerite 10 l vode u posudu, izmerite 400 g soli, dodajte je u vodu i mešajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovom salamurom da pokrije dobro povrće.
Napravite obruč od grančica vinove loze i stavite ga preko povrća da ga pritisne kada zatvorite poklopac. Ostavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati poklopac. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija ne bude spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 nedelje.
Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat za turšiju u malo salamure iz turšije. Za zapreminu od 35 l rastvorite 35 g kalijum sorbata - 1 litar vode - 1 g sorbata.