Način pripreme
Evo i moj način za pripremu ljutih paprika.
Paprike operem, osušim i skidam celu dršku, tako što je otkinem. Beli luk i mirođiju sitno iseckam.
Da bi se papričice zapekle koristim teflonski tiganj, bude mnogo brže i jednostavnije. Gotove vadim u šerpu i poklopim, da ostanu tople, dok ne ispucam celu predviđenu količinu.
Odmah nakon toga ih stavljam u tegle, između njih stavljam iseckanu mirođiju i beli luk. Ređam maksimalno zbijeno. Kad napunim tegle, sipam sirće do vrha, i nakon svakog, jednu po jednu teglu iscedim od sirćeta, sipam ga u šerpu, držim da ne ispanu paprike.
Sipam malo sirćeta da kompenzujem izgubljeno od prelivanje i vrenja. Pravim salamuru tako što u sirće dodajemo so - po 1 kašičicu na teglu, ako su male i po jedna supena kašika, ako su velike.
Ista je i količina šećera, ja lično stavljam manje, osim ako paprike nisu previše ljute. Stavljam i jedan mali lovorov list, koji nakon toga izvadim.
Kad salamura provri, odmah je sipam preko paprika i zatvaram ako su poklopci na zavrtanj ili zapečatim mašinom ako su obične poklopci i okrećem. Stoje okrenute 12 sati, nakon toga i ostavljam.
Ljute papričice u tegli za zimu su sjajne!