Način pripreme
Ribu dobro očistitmo i sklonimo glave, peraja i repove. Operemo je i ređamo u tepsiju, a ako je riba veća sečemo je na krupnije komade.
Sipamo jedno pakovanje morske soli preko nje i ostavimo je na hladnom mestu da odstoji 2-3 sata. Operemo ribu. U ekspres lonac stavimo na dnu rešetku za kuvanje na pari, a preko nje poređamo ribu.
Dodajemo začine i sipamo ulje i sirćwe u odnosu 2:1 u količini dovoljnoj da se pokrije sva riba. Kuvamo je 1, 5 do 2 sata (ako je riba veća).
Nakon što se skuva i prohladi, uzimamo tegle i pažljivo ređamo svako parče ribe, da ostanu u komadima.
Pritisnemo koliko je moguće da dobro napunimo tegle. Kuvamo sa poklopcem 15 minuta. Riba je izuzetno ukusna i dosta dugo traje.
Sa tako konzerviranom ribom možete pripremiti salatu Ropotamo.