Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Kiseli kupus u buretu sa renom

Kiseli kupus u buretu sa renom

PetiaPetia
Početnik
104627
Kiseli kupus u buretu sa renom
Fotografije: Petia
1 / 4
24/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Ukupno
180 min.
"Ko voli svinjetinu sa kupusom, treba da stavi kiseli kupus u bure - eto i najtačnijeg recepta"

Potrebni sastojci

  • kupus - 50 kg
  • morska so - 1, 5 kg
  • ren - 2 - 3 korena
  • luk - 2 - 3 glavice
  • jabuke - 2 - 3 komada
  • dunje - 1 komad
  • kukuruz - 1 klip
  • crveni kupus - 1 - 2 glavice (po želji za boju soka)
* merne jedinice

Način pripreme

Odaberu se srednje glavice kupusa. Očiste se od gornjih listova i kočanj se izdubi.

U izdubljeni deo se stavlja po 1-2 kašike morske soli i glavice se poređaju izdubljenim delom na gore u odgovarajuću posudu - bure ili kacu.

Tako poređane glavice se ostavljaju 2-3 dana na suvom. Nakon toga se iseku na parčiće koreni rena, očišćen luk od ljuski, jabuke i dunja, stavlja se i klip kukuruza.

Po želji za boju soka može da se stavi i 1-2 glavice crvenog kupusa. Kupus se preliva vodom, tako da ona dobro prekrije kupus.

Preostala so se stavlja u torbicu od gaze i stavlja se u kupus. Preko kupusa se stavlja drveni krst ili nešto drugo pogodno i opran kamen, da pritiska glavice, da ne isplivaju iz vode i da ostanu na suvom.

Umesto kamena, kod kuće koristimo dobro oprane plastične boce napunjene vodom - tako ako boca padne na dno bureta nema opasnosti da se ono polomi.

Nakon tri četiri dana počinje pretakanje kupusa - po 2-3 puta u dva dana. Nakon što se završi pretakanje, dobor je da se odzgo stavi gaza koja će da skuplja sve materije koje se skupljaju na površini. Gaza se ispira i opet se stavlja. Na taj način se kupus čuva duže vreme.

Nakon što je kupus gotov, to je obično u januaru ili februaru, glavice se izvade, odvajaju se listovi za sarme, koji se ređaju u tegle.

Preostali kupus se iseče sitno i takođe se poređa u tegle. Tako pripremljene tegle sa sarmama i kupusom se dopune sokom od kupusa i zatvaraju se.

Sterilišu se pet minuta i stavljaju na hladno mesto. Prilikom njihovog korišćenja za pripremu jela, ako je kupus mnogo slan može da se ispere vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: