Način pripreme
Odaberu se srednje glavice kupusa. Očiste se od gornjih listova i kočanj se izdubi.
U izdubljeni deo se stavlja po 1-2 kašike morske soli i glavice se poređaju izdubljenim delom na gore u odgovarajuću posudu - bure ili kacu.
Tako poređane glavice se ostavljaju 2-3 dana na suvom. Nakon toga se iseku na parčiće koreni rena, očišćen luk od ljuski, jabuke i dunja, stavlja se i klip kukuruza.
Po želji za boju soka može da se stavi i 1-2 glavice crvenog kupusa. Kupus se preliva vodom, tako da ona dobro prekrije kupus.
Preostala so se stavlja u torbicu od gaze i stavlja se u kupus. Preko kupusa se stavlja drveni krst ili nešto drugo pogodno i opran kamen, da pritiska glavice, da ne isplivaju iz vode i da ostanu na suvom.
Umesto kamena, kod kuće koristimo dobro oprane plastične boce napunjene vodom - tako ako boca padne na dno bureta nema opasnosti da se ono polomi.
Nakon tri četiri dana počinje pretakanje kupusa - po 2-3 puta u dva dana. Nakon što se završi pretakanje, dobor je da se odzgo stavi gaza koja će da skuplja sve materije koje se skupljaju na površini. Gaza se ispira i opet se stavlja. Na taj način se kupus čuva duže vreme.
Nakon što je kupus gotov, to je obično u januaru ili februaru, glavice se izvade, odvajaju se listovi za sarme, koji se ređaju u tegle.
Preostali kupus se iseče sitno i takođe se poređa u tegle. Tako pripremljene tegle sa sarmama i kupusom se dopune sokom od kupusa i zatvaraju se.
Sterilišu se pet minuta i stavljaju na hladno mesto. Prilikom njihovog korišćenja za pripremu jela, ako je kupus mnogo slan može da se ispere vodom.
Komentari
Zasto se stavljaju ove voćke?
Kada se kupus "prosuši", slozi se tesno u kacu i to tako kako raste, znači koren dole. Nalije se 4% rastvorom soli i vode, to je nezasićen rastvor i nema pretakanja, 10 - 12 cm iznad gornjeg nivoa kupusa. Dalje, uobicajena procedura, plastičan "krug" ili dooobro opran drveni 6-to kraki "krst" i dooobro opran kamen i namesti se tako-stabilno, da se eventualno ne prevrne. Obicno, ako je u plasticnom buretu stavi se poklopac i to je to. Takodje, bitna je temperatura prostorije gde se nalazi bure/kaca.