Krčmarske pikantne ćuftice

21/08/2017
"Prijatno iznenađenje sa još jednom brilijantnom improvizacijom klasičnog recepta "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano221
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 400 g, vrat
  • teleće meso - 300 g, za kuvanje
  • jaja - 1 komad
  • rakija - 1 supena kašika
  • prezle - 2 supene kašike
  • peršun - nekoliko struka
  • mladi luk - 3 struka
  • biber
  • aleva paprika - 1 kašičica, ljuta
  • piment - 1 prstohvat, samleven
  • čubar - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Predstavljam vam izuzetno sočne ćuftice, koje osim toga što su veoma ukusne, malo pikantne, pripremaju se veoma jednostavno. Zbog toga je dobro da sami pripremite mleveno meso. Izaberite sveže krto meso, preporučuje se svinjsko i teleće. Ako koristite samo svinjsko ćuftice će biti nekako gumene i neće biti toliko sočne, zato uzmite i malo teletine.

Isecite meso na komade i sameljite u mašinici za mlevenje mesa. Možete koristiti i multipraktik, ako i to nemate, zamolite mesara u prodavnici da vam samelje meso koje ste odabrali.

Stavite mleveno meso u posudu, dodajte jaje, začine, iseckan peršun prezle i rakiju. Alkohol u mesu pomaže da meso upije manje masnoće i posebno je odgovarajuće ako ćete ga pržiti. Mleveno meso mesite rukama, izgnječite ga dobro da se začini pomešaju sa meso.

Meso pokrijte folijom i stavite u friižider na dva sata. Po savetu čitaoca sam dodala luk pre pečenja ćuftica. Isecite mladi luk sitno, izvadite mleveno meso, dodajte ga i ponovo mesite. Da bi se dobile dobro oblikovane ćuftice koristim metod sa poklopcem.

Potreban vam je poklopac tegle od 600-700 ml. Pokvasite poklopac i okrenite tako da unutrašnja stana gleda ka vama. Uzmite oko 80 g mlevenog mesa i stavite poklopac. Rukom pritisnite i rasporedite mleveno meso tako da ga popuni.

Odozgo lepo poravnajte i okrenite poklopac, protresite ga i gotova ćuftica će izaći. To je jednostavan način za oblikovanje ćutica, dobijaju se ćuftice jednakog oblika i veličine. Tako uradite sa svim, ali pre svake ćuftice pokvasite poklopac, da bi lakše izlazile. Ovako oblikovane ćuftice ispecite sa obe strane na gril tiganju, roštilju ili ispržite sa malo masnoće.

Servirajte sa zelenom salatom ili prženim krompirićima.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar