Način pripreme
U odgovarajućoj posudi pomešamo dve vrste mlevenog mesa.
U posebnoj posudi umutimo žumanca, dodajemo sitno iseckan šalot i začine.
Mrvice od hleba (ili krišku domaćeg hleba iz pekare) potopimo u sveže mleko. Ocedimo ih zajedno sa rendanim parmezanom, dodajemo u preostale sastojke za ćufte. Promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.
Uvek dodajem začine ta ovaj način, zato što se ravnomerno rasporede u mleveno meso.
Luk očistimo od ljuske i isečemo na krugove, debljine 1-1 i 1/2 cm.
Odvojene krugove od luka potapamo u ledeno hladnu posoljenu vodu.
Ostavljamo ih na 15 minuta, nakon toga ocedimo i osušimo na pamučnoj krpi.
Tako ublažujemo miris luka, a i bude krhkiji.
Od mlevenog mesa uvaljamo loptice veličine prečnika krugova luka (oko 4-5 cm u prečniku).
Da se mleveno meso ne bi lepilo, pokvasimo ruke biljnim uljem. U sredinu svake lopte stavljamo komad čedar sira.
Poređamo pikantne loptice sa krugovima luka u tanjir.
Pripremamo smesu za pohovanje tako što u jedan tanjir sipamo prezle, u drugi brašno, a u treći umućena belanca.
Svaku loptu prvo uvaljamo u belanca, posle u brašno, belanca i prezle.
Pržimo u ugrejanoj rerni dok ne dobiju zlatnu boju.
Stavljamo gotove, sočne ćufre na ubrus da se ocedi višak masti.
Serviramo sa sotiranim krompirom i sezonskom salatom.