Način pripreme
Jaja i mleko treba da budu na sobnoj temperaturi, a maslac da bude mekan. Umutite uz pomoć miksera, maslac, šećer i jaje, dodajte sveže mleko, a nakon toga i med, dok se ne dobije homogena smesa.
Nakon toga sipajte smesu u posudu, preporučuje se da je sa dnom koje se ne lepi i stavite je na ringlu da provri. Smesa treba da vri na tihoj vatri oko 10 minuta, uz neprestano mešanje, za to vreme ona treba da se zgusne i dobije zlatno-karame boju.
U malo ohlađenu smesu dodajemo brašno, prosejano sa praškom za pecivo i zamesimo elastično testo, koje podelimo na 5 lopti.
Testo se može mesiti dok je još toplo. Svaka lopta se razvlači na tanku okruglu koru. Ako kora nije savršena, možete je oblikovati odmah nakon što se ispeče.
Kore pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 sttepeni 5-6 minuta, u plehu obloženom papirom za pečenje.
Kad izvadite koru iz rerne, dok je još topla isecite je okruglim kalupom uz pomoć obruča kalupa, u kojem ćete praviti tortu ili uz pomoć tanjira i oštrog noža.
Tako će kore biti jednake, a gotova torta dobro oblikovana. Kora treba da se iseče i oblikuje dok je topla, zato što kad se ohladi bude tvrda i lomljiva i onda je dosta teže oblikovanje.
Na isti način razvlačite, pečete i oblikujete sve kore, nakon toga ih ostavljate da se dobro ohlade.
Krem za francusku seosku tortu pripremite, tako što mikserom dobro umutite kiselu pavlaku i šećer (po želji možete dodati i 2 vanile u krem).
Sastavite tortu tako što preko kore stavljate od krema, nakon toga pospete sa 2-3 kašičice slatkog od kupina i malo mlevenih oraha.
Ponavljajte proceduru dok ne potrošite krem i koru, poslednji red je obavezno sa pavlakom. Odozgo obilno posipate mlevenim orasima i ostavljate u frižideru na 3-4 sata da kore dobro upiju krem i slatko.
Najbolje da odstoji 24 sata. Pre serviranja izvadite iz kalupa i ponovo pospite orasima.