Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Bakin medeni kolač

Bakin medeni kolač

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Bakin medeni kolač
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
9
"Izuzetno uspešan recept, koji se zaslužno prenosi sa kolena na koleno"

Potrebni sastojci

  • voda - 200 ml
  • šećer - 1 šolja
  • med - 100 g
  • orasi - 1 šolja
  • brašno - 2 šolje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • marmelada od jabuka - 50 g
  • vanila - 2 kesice
  • šećer u prahu - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Na vatru stavimo malu posudu sa vodom. Kad provri dodaje se med i šećer i meša dok se ne rastope.

Sirup se prebacuje u keramičku posudu, da se brže ohladi. Za to vreme možemo pripremiti nešto drugo.

Pleh se namaže sa malo mekog kravljeg maslaca i posipa se brašnom. Orasi se samelju u mašinici za mlevenje oraha. Brašno se proseva zajedno sa sodom i vanilom.

U hladan sirup se dodaju orasi i prosejano brašno, dobro se promeša kašikom. Smesa se sipa u pripremljen četvorougaoni pleh prečnika 22/22 cm. Odozgo se rasporedi maremelada, iseče se na komade kašičicom.

Peče se u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Pekla sam sa ventilatorom.

Kad se ispeče, kolač se vadi i stavlja na poslužavnik, posipa se šećerom u prahu kroz čipkanu salvetu. Iseče se na kvadrate ili pravougaone komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: