Torta Medovik - klasika

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k332
Torta Medovik - klasika
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
26/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Da li ste spremni za ukusne podvige u kuhinji?"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 2 komada
  • med - 2 supene kašike
  • maslac - 100 g
  • šećer - 150 g
  • soda bikarbona - 2 ravne kašičice
  • brašno - 350 g + 150 g
  • za fil
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 5 supenih kašika
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 6 supenih kašika
  • vanila - 1 komad
  • za ukras
  • bela čokolada - 100 g
  • orasi
  • med
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite med, šećer i maslac na paru, ugrejte dok se ne dobije tečna smesa.

Dodajte sodu i skinite sa vatre. Umutite jaja i dodajte ih u njih, mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Prosejte 350 g brašna i dodajte u smesu, mešajte dok se ne dobije gusto testo. Uvijte testo u streč foliju i stavite u frižider na jdan sat.

Preko brašnom posute radne površine (koristite 150 g brašna) stavite hladno testo i podelite na 7 dobro oblikovanih lopti.

Svaku loptu razvučete na veoma tanku koru preko papira za šečenje, oblino posutog brašnom.

Obručem - ivicama ili tanjirom ocrtavate konture kore, prebacujete koru sa papirom u pleh i pečete u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, 3-4 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok je još topla isečete je po ocrtanoj konturi. Ostavljate kore da se dobro ohlade. Sakupljate isečke i pleh i vraćate u toplu rernu da se suše.

Stavite 800 ml od mleka sa šećerom, dodajete prethodno umućena jaja pomešana sa brašnom i preostalo mleko dodajete lagano, neprestano mešate. Kuvajte krem 5 minuta od trenutka vrenja i skinite sa vatre.

Dodajte maslac, iseckan na kockice i vanilu, mešajte dok se maslac potpuno ne rastopi. Sastavljate tortu u obruč, da bi vam bilo lakše, ređate koru - sa 4 supene kašike krema dok ne potrosite sve kore, završavate kremom.

Ostavite tortu da se potpuno ohladi iskinite obruč sa nje. Izmrvite isečke i njima oblepite tortu.

Operite parče najlona sa mehurićima, osušite ga i namažite sa malo ulja.

Na pari rastopite čokoladu sa 1 kašičicom ulja. Hladna ćokolada se sipa u sredinu najlona, razvlači se tanko i u krug i stavlja u frižider da se stegne. Nakon toga se skida najlon, pažljivo i čokoladna tabla se stavlja u sredinu torte.

Ukrasite čokoladnu tablu medom i orasima. Stavite tortu u friižider na ne manje od 12 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: