Način pripreme
Prosejte brašno u posudu. U drugoj umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, rastopljen maslac, med i sodu. Sve promešajte i stavite u šerpu na vatru.
Ugrejte smesu dok se šećer ne rastopi i dobije zlatnu boju. Skinite sa vatre i odjednom dodajte svo brašno, mešajte drvenom kašikom dok ne upije sve i dok se ne dobije lepljivo testo.
Prebacite testo preko brašnom posute radne površine i pažljivo mesite, oblikujte loptu od testa. Podelite testo na 6 jednakih delova. Svaki deo oblikujte u loptu. Poktijte krpom da se ne bi osušilo. Ugrejte rernu na 180 stepeni.
Uzmite list paira za pečenje. Na brašnom posutoj ranoj površini razvucite jednu loptu na tanak krug. Koristite dno kalupa za torte ili okruglu posudu i stavite preko kore, prođite nožem oko nje i napravite ravan krug. Stavite koru i ostatke preko papira za pečenje.
Uz pomoć viljušte izbušite testo na nekoliko mesta, da ne nadođe mnogo. Pecite oko 5-6 minuta. Ponovite isto sa preostalim loptama, na kraju treba da imate 6 zlatnih i okruglih kora. Pažljivo skinite papir sa svake kore, pazite da ih ne polomite, ostavite ih sa strane da se ohlade.
Pečene ostatke sameljite u multipraktiku, dok se ne dobiju mrvice, ili možete koristit najlon kesu, da ih stavite u nju i uz pomoć drvenog čekića da ih izmrvite. Prebacite u posudu sa strane.
Pripremite fil tako što u posudi umutite mekani maslac sa šećerom u prahu, dodajte krem sir, med i mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Stavite kiselu pavlaku i pažljivo mešajte spatulom. Nemojte koristiti mikser da mutite, zato što smesa bude mnogo tečna, pažljivo mešajte u jednom pravcu, dok ne postane homogeno.
Ostavite fil na 15 minuta u rižideru da se malo stegne. Počnite sa ređanjem torte. Dobije se dovoljna količina fila, ali ga procenite odokatvno, da vam bude dovoljno za sve kore i za pokrivanje torte.
Stavite u kalup za torte jednu koru, namažite je filom od pavlake, odozgo stavite slatko, stavite drugu koru, ponovo namažite pavlakom, na nekoliko mesta stavite slatko. Tako radite do kraja, i završite korom i kremom. Tortu namažite i sa strane.
Odozgo i sa strane stavite mrve od testa i po želji pospite mlevenim orasima. Stavite tortu u frižider da se fil stegne, bar na 8 sati, a najukusnija je drugog dana. Pre serviranja ostavite malo na sobnoj temperaturi i onda isecite.
Napomena: Medovik torta je kod nas poznata kao francuska seoska torta. U stvari
ova torta je popularna ruska domaća torta, poljskog porekla, koja sep ravi po razlčitim receptima.
Obično izrada kora je identična, broj varira od 5 do 8, a varijante fila se razlikuju - neki koriste kiselu pavlaku, drugitečnu, treći jaja sa svežim mleko. Torta se voli prirodna, sa slatkom od borovnica, voćem i mlevenim orasima.