Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Medena Torta»Torta medovik sa čokoladnim ukrasom

Torta medovik sa čokoladnim ukrasom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5049k440
Torta medovik sa čokoladnim ukrasom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
16/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
8
"Omiljeni dani su oni u kojima ima ukusna torta u frižideru"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 2 komada
  • med - 2 supene kašike
  • šećer - 200 g
  • maslac - 70 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 500 g
  • za krem 1
  • sveže mleko - 600 ml
  • šećer - 250 g
  • jaja - 1 celo + 1 žumance
  • kukuruzni skrob - 80g
  • vanila - 1 komad
  • za krem 2
  • tečna pavlaka - 400 g
  • crna čokolada - 100 g, rastopljena
  • za ukras
  • pavlaka - 100 g, za ružice, umućena
  • čokoladne kapljice - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi ugrevamo maslac i med, treba da se rastope. Skidamo sa vatre i dodajemo šećer, sodu za hleb i promešamo smesu.

Posebno umutimo jaja viljuškom, dodajemo u smesu i ostavljamo na tihoj vatri, mešamo dok se šećer ne rastopi.

Sipamo smesu u novu posudu i dodajemo brašno u delovima. Zamesimo testo, podelimo na 7-8 jednakih delova. Pokrivamo folijom da se testo ne suši.

Na brašnom posutoj radnoj površini svaku loptu razvučemo na okruglu koru prečnika pleha u kojem ćemo šeći, kod mene 22 cm.

Pečemo kore za tortu na papiru za pečenje u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 5 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Pripremamo prvi krem za tortu, ugrevamo 500 ml mleka sa šećerom. U preostalom svežem mleku umutimo jja, kukuruzni skrob i vanilu.

Ringla je uključena na 4 stepena da ne zagori krem. Sipamo lagano smesu od jaja i mešamo žicom dok se ne zgusne.

Ostavljamo da se dobro ohladi, pokrivamo folijom da se ne stvara korica.

Umutimo poslebno pavlaku na meke vrhove, kašiku po kašiku dodajemo hladan krem. Mutimo mikserom dok ne dobijemo ukusan krem, odvajamo 1 čašu krema, pomešamo sa 50 g čokolade rastopljene na pari.

Sve kore poravnamo po ivicama, mrvice samleljemo krupnije sa 1 šoljom oraha za pokrivanje ivica medovik torte.

U kalup sa ivicama koje se skidaju stavljamo jednu koru, odozgo namažemo 1/3 krema i tako ređamo sve kore torte sa medom.

Završavamo kremom i ostavljamo da se stegne 2-3 sata. Skidamo obruč, prebacujemo tortu na tanjir.

Ivice pokrivamo mrvljenim orasima, odozgo špricem stavljamo čokoladni krem, a u sredinu šlag sa 1 supenom kašikom šećera u prahu.

Ukrašavamo tortu medovik čokoladnim ukrasom i ostavljamo u frižideru da se stegne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: