Način pripreme
Meso u ovom receptu je svinjska kolenica bez kostiju, vi možete da koristite plećku ili kontra file. Isecite meso na parčiće srednje veličine, stavite ga u posudu i sipajte odozgo sveže mleko. Mleko treba da prekriva meso. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider na dva sata da se marinira.
Izvadite posudu iz frižidera, procedite meso od tečnosti, stavite parčiće preko suve krpe i osušite ih. Ostavite meso na sobnoj temperaturi pola sata.
Stavite tiganj na ringlu, stavite maslac i maslinovo ulje i zagrejte. Kad maslac zacvrči stavite meso i propržite kratko na jakoj temperaturi, tek toliko da se proprži i da blago promeni boju. Isecite ljutu papriku veoma sitno, a po želji joj pre toga odstranite semenke.
Stavite cele neoljuštene čenove belog luka i papriku u tiganj, začinite s nekoliko strukova majčine dušice, solju, biberom i malo aleve paprike. Promešajte, kuvajte minut-dva i sklonite sa ringle. Prebacite sadržaj iz tiganja u posudu za pečenje.
Šargarepe očistite i isecite na krupno, stavite ih kod mesa i začinite solju i biberom. Sipajte vodu i pokrijte posudu aluminijumskom folijom. Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite meso da se disnta 40 minuta.
Izvadite posudu iz rerne, sklonite foliju, uzmite maslac i stavite po malo od njega preko mesa i šargarepa, pospite braon šećerom i iscedite sok jedne velike pomorandže. Ako je voda uvrela, dospite još malo, ali na kraju pečenja meso treba da je ostalo samo na masnoći.
Vratite posudu u rernu i dopecite bez folije još 20 minuta dok meso i šargarepa ne dobiju prijatnu boju.