Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići sa maslacem»Peščani keksići sa maslacem iz mog detinjstva

Peščani keksići sa maslacem iz mog detinjstva

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Peščani keksići sa maslacem iz mog detinjstva
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Skoro pa možemo da osetimo miris detinjstva..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • mast - 50 g (na sobnoj temperaturi)
  • maslac - 150 g kravlji (na sobnoj temperaturi)
  • šećer - 70 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • za uvaljanje
  • šećer u prahu - 3 - 4 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • orasi - 50 g, sitno iseckani ili samleveni
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi umutite mekani maslac sa mašću dok se ne dobije gladak krem.

2. Sipajte šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite.

3. Dodajte malo po malo brašna, prosevajući ga i zamesite glatko, kompaktno testo. Oblikujte loptu, uvijte je u providnu foliju i ostavite na 1 sat u frižideru. Ako žurite, stavite na 20 minuta u zamrzivač.

4. Oblikujte keksiće veličine i oblika po vašoj želji - spljeskani krugovi ili loptice, poređajte ih u pleh preko papira za pečenje i pecite dok lagano ne porumene u prethodno ugrejanoj rernu na 170 stepeni. Budu brzo, zato posmatrajte. Oko 15 minuta je dovoljno, ali zavisi od veličine koju ste napravili.

Ja dobijam dva pleha, oblikujtem tako što kidam komadić testa, manje od oraha, pravljam lopticu i posle je spljeskam. Ako vi više volite veče i deblje, onda će trebati malo više vremena u rerni.

5. U dubojom tanjiru pomešajte šećer u prahu sa sitno iseckanim orasima.

6. Uvaljajte ih obilno u smesu, dok su još topli, ali ne vreli. Poređajte ih na širok tanjir i ako je ostalo smese od oraha pospite je odozgo. Budu više nego ukusni i tope se u ustima. Kući ih zovemo zrna peska, zato što imaju mrvljivu i nežnu strukturu.

Ovo je jedan od ukusa i mirisa iz mog detinjstva, koji delim sa svima vama.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: