Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni Kolač»Kolač od pomorandže sa kardamomom

Kolač od pomorandže sa kardamomom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Kolač od pomorandže sa kardamomom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
08/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Nekoliko zrnca kardamona u ovom kolaču teraju aromu pomorandže da procveta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 190 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 200 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • maslac - 200 g, rastopljen
  • bademi - 100 g, sitno mleveni
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže
  • kardamon - 3 mahune, samo zrnca
  • Za sirup
  • šećer - 225 g
  • voda - 125 ml
  • pomorandže - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo sirup, stavljajući vodu i šećer na umerenu vatru. Sečemo pomorandže na tanke krugove i čim se šećer istopi spuštamo ih unutra. Ostavljamo sirup da vri 10-15 minuta smanjujući malo vatru. Pomorandže treba da omekšaju i puste sve arome, ali ne treba da se pretvore u kašu i naruše svoju celovitost.

2. Sklanjamo sa vatre, vadimo i cedimo krugove voća i ostavljamo sa strane.

3. U posudi umutimo jaja sa šećerom, dok ne pobele i skoro utrostruče obim. Direktno preko njih sejemo brašno sa praškom za pecivo i mešamo pažljivo drvenom varjačom.

Dodajemo rastopljeni maslac, bademe, zrnca kardamoma i narendanu koru pomorandže i ponovo mešamo.

4. Okruglu posudu za pečenje prečnika 25 cm pokrivamo papirom za pečenje, aluminijumskom folijom ili jednostavno podmažemo obilno.

Ređamo krugove pomorandže po dnu i zidovima posuda pritiskajući ih blago da se zalepe. Preko njih sipamo smesu za kolač i pečemo na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

5. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi blago na rešetki (4-5 minuta) nakon toga okrećemo i sirupiramo.

Ostavljamo da se potpuno ohladi pre nego što serviramo.

Kolač je pogodan za lak dezert sa svojom svežom i nenametljivom aromom! Tekstura mu je nežna i topi se u ustima.

Spremala sam ga i bez badema, povećavajući malo količinu brašna. Rezultat je isto toliko raskošan. Nadam se da ćete probati, podeliti i nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: