Način pripreme
Skuvamo pirinač u vodi u odnosu 3/1. 10 minuta pre nego što skinete sa vatre dodaje se 3 supene kašike maslaca. Ostavite sa strane, da se ohladi.
Sitno izrendajte sir, pomešajte sa sitnim sirom i dodajte pirinač u njih. Promešajte i nadev je gotov. Dno odgovarajućeg pleha namažite uljem.
Prvo poređajte dve kore, legano ih izgnječite i oblikujte krug /u zavistnosti od pleha/. Nakon toga ravomerno rasporedite smesu.
Nakon toga jedna kora. Preko nje komadići maslaca veličine lešnika /na 3-4 kore/.
Nastavljamo da ređamo koru po koru i nadev, završavamo sa dve kore kojima pokrivamo.
Isečemo na kvadrate. Umutimo jaja mikserom i u njih dodajemo gaziranu vodu.
Pitu prelivamo i ostavljamo da upije tečnost. Pečemo u umerenoj rerni na 180 stepeni pokrivenu folijom. 10 minuta pre nego što izvadimo, skidamo foliju da se uhvati korica.
Namažemo je maslacem i odmah okrećemo na dva tanjira da ostane mekana i sočna.
Pita bude vazdušasta i meka.