Način pripreme
Špagete skuvati u posoljenoj vodi.
U međuvremenu sitno naseckati beli i crni luk, šargarepu i celer. Upržiti ih u šerpi, na zagrejanom ulju. Nakon toga dodati malo vode i ostaviti da se dinstaju. Sočivo oprati, pa dodati i njega. Naliti malo vode, koliko da se skuva sočivo. Dodati i kockicu bujona.
Kuvati, dok se ne skuva sočivo i dok ne ispari veći deo vode, uz povremeno mešanje drvenom kašikom.
Kada špagete budu gotove, iscediti ih i ostaviti sa strane, ali im staviti malo ulja, da se ne bi zalepile.
U sočivo dodati pire od paradajza, posoliti i kuvati na tihoj vatri.
* Ja sam koristila gotov sos za špagete umesto pirea od paradajza, a on je tečniji, tako da sam na kraju kuvala jelo malo duže, da bi ispario veći deo tečnosti i da bi se zgusnuo sos.