Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Originalni škotski keks od maslaca - Shortbread

Originalni škotski keks od maslaca - Shortbread

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Originalni škotski keks od maslaca - Shortbread
Fotografije: marcheva14
1 / 5
12/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
30
"Pripremite lepu kutiju za kolače, koja se po mogućnosti zaključava, jer ovi kolači nestaju za minut"

Potrebni sastojci

  • maslac - 225 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 100 g
  • brašno - 225 g, belo
  • kukuruzni skrob - 100 g
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Gramaže za spremanja keksa treba da su tačne! Radi se mikserom. Rerna - 170 stepeni; Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.

Maslac se iseče na kocke i muti se mikserom 1-2 minuta. Dodaje se šećer u muti se u krem oko 4 minuta da pobeli. Brašno, skrob i so se promešaju prethodno u posudi i dodaju se iz dva puta u smesu s maslacem.

Muti se mikserom na sporoj brzini dok se ne pomešaju sastojci i formira lepa lopta testa. Sklanja se od miksera, uvija se u foliju i ostavlja u frižider na oko 30 minuta, može i tokom cele noći.

Kada je dobro ohlađeno, testo se razvija oklagijom na deblju koru, oko 4 mm i režu se pravougaonici kalupom, ako nemate režu se nožem nad dužinu otprilike jednog prsta. Na svakom keksu se prave rupice čačkalicom, to pomaže za bolje pečenje.

Pre nego što se stave u rernu ostavljaju se ponovo na hladnom, da se stegne maslac i da se sačuva oblik pri pečenju, i pored toga lako narastu. Poređaju se na rastojanju između sebe.

Peče se na 170 stepeni oko 15 minuta. U trenutku kada uhvate zlatnu ivicu sa strane, vade se iz rerne. Treba da ostanu beli. Oni su mnogo mekani nakon vađenja iz rerne, ali pri hlađenju će se stegnuti koliko je neophodno.

PS: Ovo je oni prelep keks, koji kupujemo u onim čudesno šarenim metalnim kutijama sa škotskim motivima na njima. Predivan ukus maslaca, krhki, sjajni za poklon božićni keksići.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: