Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Aromatičan Božićni hleb (Drezdenski Stollen)

Aromatičan Božićni hleb (Drezdenski Stollen)

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Aromatičan Božićni hleb (Drezdenski Stollen)3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
140 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
8
"Božić je odličan povod da pozovete sve koje volite da probaju ukusan Božićni hleb - recept Vam dajemo mi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 1 kesica suvog (10 g)
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 100 g
  • vanila - 1 kapsula
  • karanfilić - prstohvat
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • kardamom - prstohvat
  • so - prstohvat
  • maslac - 200 g omekšalog
  • ušećereno voće - 200 g i korice
  • suvo grožđe - 200 g
  • rum - 5 kašika
  • marcipan - 120 g
  • maslac - za posipanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Suvo grožđe ostaviti u rumu, da odstoji oko jedan sat. U odgovarajućoj posudi sjediniti zagrejano sveže mleko, šećer, kvasac, so i 5 kašika brašna. Dobro promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.

Brašno prosejati. Dodati so, šećer, aromatične začine i vanilu. U sredini brašna napraviti udubljenje, i u njega sipati smesu sa kvascem i omekšali maslac. Umesiti srednje tvrdo testo.

Prebaciti ga na nabrašnjenu radnu površinu i razviti ga rukama. Dodati isceđeno suvo grožđe, ušećereno voće i korice voća. Ponovo umesiti testo, da bi se ravnomerno rasporedile. Testo prebaciti u posudu, prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da naraste, i udvostruči svoj obim.

Naraslo testo razviti u pravougaonu koru na nabrašnjenoj radnoj površini. U sredini testa rasporediti marcipan, nasečen na komadiće. Testo saviti od jednog kraja ka drugom, tako da pokrije marcipan. Staviti ga u tavu, prekrivenu papirom za pečenje, pokriti ga krpom i ostaviti da naraste još oko 30 minuta.

Božićni hleb peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 1 sat. Nakon što je slatkiš gotov, izvaditi ga iz rerne, pa dok je još vruć ga namazati kravljim maslacem i posuti šećerom u prahu. Od ove doze možete napraviti jedan veliki ili dva manja Božićna hleba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: