Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Sladak hleb»Raskošni božićni hleb sa zaprženim maslacem

Raskošni božićni hleb sa zaprženim maslacem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Raskošni božićni hleb sa zaprženim maslacem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Božić nije samo osećaj, nego i veoma ukusna hrana i dom iz kojeg se širi miris toplog hleba i zaprženog masalca"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + za mešenje
  • voda - 350 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • maslac - 50 g za premazivanje
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 12 g
  • so - 12 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Malo ugrejte sveže mleko i u njega stavite dve kašike brašna, šećer i kvasac. Promešajte da se dobije retka kaša i ostavite na nekoliko minuta da se aktivira.

2. Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. Unitra sipajte mlaku vodu. Maslac propržite na tihoj-umerenoj vatri dok ne dobije zlatkastu boju i ostavite sa strane da se ohladi, da ne bude vreo.

3. Stavite kvasac i maslac u udubljenje izamesite testo, dodajte malo po malo brašna da se dobije meko testo koje se malo lepi.

4. Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i počnite da mesie, brzim pokretima, ako vam se lepi po rukama preporučujemo da dodate još brašna. Koristite spatulu za testo ako vam je lakše. Nakon 10 minuta mešenja osetićete da testo postaje elastičnije i prijatnije. Pred kraj mešenja dodajte so.

5. Vratite u posudu i ostavite da nadođe jedan sat na toplom.

6. Testo koje se već udvostrulo razvucite na koru, namažite masalcem i uvijte u čvrst rolat.

7. Sakupite ivice rolata u oblik venca i makazama napravite proreze od vrha, dolazeći skoro do osnove i tako isecite celu površinu venca. Prorezi su na oko jedan centimetar. Otvorite lagano svaki prorez da dobijete razmak. Možete to napraviti direktno u plehu u kome ćete peći da se ne bi deformisao prilikom prebacivanja (obložite pleh papirom za pečenje ili ga namažite. Dobro je da bude prečnika 27 cm).

8. Ostavite da nadođe još jednom da se udvostruči. Rupa u sredini će se popuniti i hleb će dobiti lep oblik.

9. Ugrejte rernu na 210 stepeni i stavite posudu sa vodom u nju. Kad dostigne ovu temperaturu stavite hleb i smanjite na 175 stepeni. Tako će se dobiti para koja nam garantuje hrskavu i ukusnu koricu.

Pecite 30 minuta ili dok ne dobije lepu vodu.

10. Gotovo hleb izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što ga servirate.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: