Način pripreme
U velikoj posudi se pomešaju prosejano brašno, soda za hleb, prašak za pecivo, so, cimet, đumbir, muskatni oraščić i karamfilić. Lepo se izmešaju i ostavljaju sa strane.
U posebnoj posudi za mućenje se stavljaju zajedno pire od bundeve (skuvani pire ili pečena bundeva), beli šećer, smeđi šećer, ulje, mleko, jaja i ekstrakt vanile. Muti se dok se u potpunosti ne pomešaju. Dodaju se suvi sastojci i ponovo se sve meša dok se ne pomešaju suvi i tečni sastojci.
Testo se prebacuje u nauljen i nabrašnjen kalup za hleb, nakon čega se zagladi u ravan sloj. Slatki hleb se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 do 60 minuta ili dok čačkalica za zube stavljena u centar ne izađe suva. Ako je potrebno, pokriva se folijom da ne bi hleb odozgo izgoreo.
Kada je božićni hleb gotov, ostavlja se na 20 minuta da se ohladi, nakon čega se pažljivo vadi iz kalupa. Ostavlja se da se u potpunosti ohladi na rešetci i onda se posipa šećerom u prahu.
Božićni hleb od bundeve poređajte do ostalih božićnih kolačića na vašoj trpezi.