Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Božićni obredni hleb

Božićni obredni hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Božićni obredni hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
30/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Predivan obredni hleb, odgovarajući za svaki srećan povod i praznik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 430 g + za posipanje
  • voda - 200 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • kiselo mleko - 80 g
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac, prsohvat šećera i 40 g brašna u mlakoj vodi. Mešajte dok ne dobijete retku kašu.

2. Prosejte brašno u posudi i napravite udubljenje u njega sipajte kiselo mleko, ulje i nadošao kvasac. So sipajte sa strane na brašno da nema direktan kontakt sa kvacem.

3. Zamesite glatko i elastično testo, sipajte po malo brašna dodatno dok ne prestane da se lepi. Ostavite da stoji na brašnom posutoj radnoj površini 15 minuta, pokrijte čistom krpom.

4. Oblikujte božićni obredni hleb u okruglom kalupu, ukrasite ga ornamentima po želji - simbolima plodnosti i blagostanja. To može biti klasje pšenice, krst, simbol vere, cvet i sunce za dobre i svetle dane sledeće godine, kao i druge po želji.

Ja figurice namažem sa malo vode, sa prstohvatom sode i brašna da se poblje zalepe. Oblikujem ih kad hleb nadođe 1 sat, tako se ne deformišu.

Obredni hleb pecite na 180 stepeni 35-40 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Lomi se u obliku ksta od strane najstarijeg člana porodice, prvo parče se odvaja Bogu.

Srećan i blagosloven Božić!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: