Način pripreme
Za koru, odvajamo jaja na belanca i žumanca. Belanca umutimo sa polovinom šećera dok se ne dobiju čvrsti vrhovi, a žumanca umutimo sa preostalim šećerom i vanilom. Nakon toga dodajemo mleko i ulje u žumanca i šećer i ponovo mutimo.
Prosevamo brašno sa praškom za pecivo i dodajemo u smesu, nastavljamo da mutimo mikserom. Na kraju dodajemo belanca u smesu, pravimo u delovima i mešamo pažljivo, da smesa ostane mekana.
Gotovu smesu sipamu u odabrani kalup, u koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Koru pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, nakon 10 minuta se temperatura smanjuje na 180 stepeni. Dobija se veoma mekana kora, koja se može samostalno servirati kao kolač.
Za fil, na vatri ugrevamo 500 ml od mleka i šećera, dok ne provri, u preostalom mleku rastvaramo skrob. Umutimo žumanca i dodajemo ih u smesu sa mlekom i skrobom (po želji se može cela smesa precediti da ne bi bilo neumućenmih komadića žumanca u filu).
Nakon toga lagano dodajemo smesu u ugrejano mleko, neprestano mešamo da se ne bi stvorile grudvice. Potopimo želatin u 50 ml hladne vode i ostavljamo da nabubri, a nakon toga ga dodajemo u vreo krem. Ostavljamo gotov krem da se ohladi i nakon toga u njega dodajemo 500 ml umućene pavlake. Dobijeni fil je izuzetno vazdušast.
Pristupamo sastavljanju torte. Sečemo koru na dva dela. Prvi deo stavljamo u kalup i premažemo slatkom, a nakon toga prelivamo filom, odozgo stavljamo drugu koru i radimo na isti način.
Po želji tortu ukrašavamo rastopljenom čokoladom i ostavljamo da se stegne na 4 sata u frižideru.
Neka vam je slatko!