Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart od vanile sa šljivama

Tart od vanile sa šljivama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Tart od vanile sa šljivama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Puni sjaj i totalna ljubav na prvi zalogaj..."

Potrebni sastojci

  • za koru
  • brašno - 330 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 150 g, mekan
  • svinjska mast - 50 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g (u prahu ili kristal)
  • so - 1 prstohvat
  • vanla - 1 kesica
  • za krem od vanile
  • sveže mleko - 450 ml
  • voda - 80 - 100 ml
  • skrob - 5 supenih kašika
  • šećer - 80 g
  • vanila - 2kesice
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • cimet - 1 prstohvst ili po ukusu
  • za kuvertiru
  • šljive - 6 - 7 komada
  • šećer - 50 g
  • krokan - za posipanje (može i orasi)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite šljive na parčiće, pospite ih šećerom i ostavite da odstoje i pute sok. Stavite ih na umerenu vatru dok lepo ne omekšaju i sirup se ne zgusne. Ostavite sa strane da se ohlade i pasirajte.

2. Za koru zamesite testo od svih sastojaka, oblikujte loptu i uvijte u providnu foliju. Stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta.

3. Na radnoj površini, posutoj brašnom razvucite testo u relativno pravilan okrugao oblik, veći od prečnika pleha, u kome ćete peći. Moj je prečnika 26 cm, što je idealno za ovaj recept. Pokrijte papirom za pečenje i stavite koru, pazite da se ne polomi, razvucite krajeve i lepite ih uz ivice (da biste se osigurali da se kora neće polomiti prilikom vađenja, koristite kalup sa pokretnim dnom, obložite papirom za pečenje i razvucite preko njega, posle uvijte krajeve i zatvorite drugi deo;

4. Pecite na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne porumeni (oko 10-12 minuta). Izvadite i ostavite da se ohladi, dok pripremate krem;

5. Na vatru stavite mleko sa šećerom i korom od limuna. Rastvorite skrob u vodi i čim mleko provri izvadite koru od limuna i počite na sipate lagano uz neprestano mešanje. Dodajte vanilu i cimet i smanjite vatru. Kuvajte 5 minuta, mešajući s vremena na vreme.

6. Sačekajte da se krem ohladi, ali ne potpuno, i sipajte ga preko kore. Količina je dovoljna da ne izlazi preko ivica, ali ipak pazite i rasporedite ravnomerno.

7. Čim se krem ohladi potpuno, trebalo bi da se stegne. Tortu odozgo premažite šljivama, ostavite dva prsta od ivica, koje ćete posuti krokanom.

8. Možete konzumurati odmah. Torta nije teška, niti previše slatka. Veoma je ukusna i sveža!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: