Način pripreme
Povrće operite i osušite. Paradajz-paprike očistite od semenki, šargarepe isecite uz pomoć izrezbarenog noža, karfiol podelite na ružicce, kupus očistite i krupno isecite.
Na dno tegle od 3 l stavite 4 aspirina, strukove mirođije, 3 struka celera, 1 kašičicu semena piskavice, 1-2 lovorova lista, 1-2 zrna pimenta, 2-3 čena belog luka, 3 ravne kašike soli, 6 kašika šećera i 200 ml sirćeta, 5-6 zrna bibera, 1-2 glavice luka.
U tegli ređajte redom od svakog povrća pomalo /krupno iseckano/, ja posle začina ređam paradajz - papriku, zatim karfiol, šargarepu, pa ponovo malo celera.
U sredinu stavljam preostala 4 aspirina i ponovo dodam malo začina i dopunite sa kupusom, komadićima jabuke i, po potrebi, sa ostalim povrćem. Završite ređanje sa strukom peršuna i sipajte vodu u teglu. Preferiram ovakvo ređanje povrća jer bude raznobojno i lepo poređano.
Zatvaram tegle sa najlonskim poklopcima i ostavljam ih na hladno mesto i u roku 7 dana ih protresam i okrećem - jedan dan je poklopac gore, drugi dan poklopac je dole.
Napomena: Sa navedenom količinom se mogu napuniti 4 tegle od 3 l. Ako volite neko drugo povrće, možete ga kombinovati po vašoj želji.
Ovo je neverovatno ukusan recept i proveren. Probajte i nećete zažaliti. Prijatno!