Način pripreme
Za ovu turšiju se koriste u potpunosti razvijene glavice belog luka mlečne zrelosti. One očiste od bradica i obvijenih listova, namoče se na 15-20 minuta u vodu, nakon čega se operu.
Očišćene i oprane glavice belog luka se ređaju u tegle i zalivaju se prokuvanom, proceđenom ohađenom salamurom.
Za 10 kg očišćenih glavica belog luka se priprema salamura od 6 l vode, 300 g soli i 300 ml sirćeta.
Za poboljšavanje ukusa turšije na dno i na vrh u posudu se stavlja mirođija - 100 g mirođije (stabla i cvast) na 10 kg glavica belog luka.
Za vreme fermentacije i čuvanja, ukoliko je potrebno, u turšiju se doliva salamura (20 g soli i 20 ml sirćeta na 1 l vode).
Na temperaturi od 18-20 stepeni fermentacija traje od 10 do 14 dana.
Gotova turšija se čuva u hladnoj prostoriji sa konstantnom temperaturom.
Turšija od belog luka u tegliama je veoma uspešna.