bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Babina baklava

Babina baklava

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
2k547111k
Babina baklava
Fotografije: GERGANA YaNKOVA
1 / 2
19/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije20
"Baba nas je razmazila ovom ukusnom baklavom i sada za drugu nećemo ni da čujemo"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 500 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/ šolje
  • orasi - 1 šolja
  • griz - 2 kašike
  • vanilin šećer - 2 komada
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • brašno - 1 šolja
  • maslac - 1 pakovanje, 125 g
  • za sirup
  • voda - 3 1/2 šolje
  • šećer - 3 šolje
  • vanilin šećer - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom jaja dobro umutite sa šećerom i dodajte griz i ulje. Nakon toga dodajte vanilin šečer i brašno koje ste prosejali zajedno sa praškom za pecivo.

Promešajte drvenom špatulom. Na kraju dodajte orahe i ponovo promešajte. Uzmite odgovarajuću tepsiju i počnite sa ređanjem kora. Stavite polovinu kora pa nadev i preko poređajte preostale kore.

Otopite pakovanje maslaca i prelijte baklavu. Stavite u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni. Kada je gotova, ostavite baklavu da se ohladi i isecite je na kvadrate. Napravite sirup. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i sačekajte da proključa.

Neka ključa 10 minuta, a zatim dodajte vanilin šećer. Treba da se malo ohladi, koliko da ne bude vruć, pa prelijte ohlađenu baklavu. Neka tako odstoji 5 sati, a najbolje bi bilo ako prenoći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: