Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šnicle»Svinjske šnicle u tiganju sa karamelizovanim lukom i jabukama

Svinjske šnicle u tiganju sa karamelizovanim lukom i jabukama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Svinjske šnicle u tiganju sa karamelizovanim lukom i jabukama
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Nešto drugačije za one koji vole da eksperimentišu."

Potrebni sastojci

  • svinjske šnicle - 4 komada, s kostima (krmenadle)
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje - oko 2 - 3 kašike, za kuvanje
  • maslac - oko 50 g
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 1 velika glavica, žut
  • liker - 50 ml
  • bujon - 250 ml, pileći
  • senf - 1 kašičica, dižonski
  • slačica - 1 kašičica, krupno mlevena
  • KARAMELIZOVANE JABUKE
  • smeđi šećer - 2 kašičice
  • zelena jabuka - 1 velika
  • zvezdasti anis - 2 komada
  • štapić cimeta - 1 komad
  • biber
  • so
  • liker - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro je da su svinjske šnicle s kostima (krmenadle) i debljine oko 2, 5 cm. Tako se neće isušiti prilikom spremanja, već će samo napraviti lepu koricu, a iznutra će biti sočne. Osuše se kuhinjskim ubrusom i posipaju se solju i biberom s obe strane. Začini se utrljaju rukom, takođe i sa strane, gde ima masnoće i tačno će ona doprineti boljem ukusu i aromi.

Zagreva se masnoća na umerenoj ringli i stavljaju se šnicle da se karamelizuju sa obe strane, takođe i ivice sa strane. Pred kraj kuvanja doda im se velika grudva maslaca i kašikom počinju da se prelivaju šnicle nekoliko puta.

Izvade se u tanjir i preliju se vrelim maslacem da se nastavi kuvanje.

U isti tiganj se dodaje malo maslinovog ulja i gnječenog belog luka i usitnjenog luka. Okreću se nekoliko puta blago da se začine masnoćom i sipa se 50 ml likera, flambira se i ostavlja na ringli još nekoliko minuta da se karamelizuje luk.

Naliva se bujon i ostavlja na ringli da se krčka oko 5-7 minuta - malo da se redukuje i naliva se pavlaka i senf i slačica.

Meša se žicom i ostavlja na umerenoj temperaturi oko 5-7 minuta, nakon što je smesa provrela. Ponovo se vraćaju šnicle i ostavljaju u sos na oko 10 minuta da blago vru. Nakon tog vremena se sklanjaju s vatre.

Karamelizovane jabuke:

Jabuka se očisti od ljuske i semenki, ali se ne seče. Stavlja se u posudu sa hladnom vodom.

U vreo i čist tiganja se sipa smeđi šećer. Ostavlja se da se karamelizuje. Jabuka se suši i seče na debele kriške - 4 komada, soli se i biberi s obe strane. Stavlja se u šećerni karamel sa zvezdastim anisom, štapićem cimeta, 1 kašikom maslaca i ostavlja na umerenoj ringi da se jabuka karamelizuje s obe strane. Treba da se pazi da se ne pretvori u pire i da se ne izlomi, već da sačuva tvrdoću. SIpa se liker i flambira se. Dodaju se još 2 kašike maslaca. Sklanjaju se s vatre.

Servira se parče šnicle i sa strane karamelizovana jabuka. Preliva se sosom.

Beleška: Šnicla treba da ima debljinu i masnoću za bolji ukus. Može da se koristi svakakva vrsta šnicle/stejka, T-bon ili slično. Dobro je da su sa kostima, ali ja sam ih odvojila od kosti jel ne volim kosti u tanjiru.

Jabuka je vrste Granny Smith koja postoji na pijaci. Dobro je da je svetlo zelena, jaka, zdrava i pogodna za kulinarstvo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: