Način pripreme
Dobro je da su svinjske šnicle s kostima (krmenadle) i debljine oko 2, 5 cm. Tako se neće isušiti prilikom spremanja, već će samo napraviti lepu koricu, a iznutra će biti sočne. Osuše se kuhinjskim ubrusom i posipaju se solju i biberom s obe strane. Začini se utrljaju rukom, takođe i sa strane, gde ima masnoće i tačno će ona doprineti boljem ukusu i aromi.
Zagreva se masnoća na umerenoj ringli i stavljaju se šnicle da se karamelizuju sa obe strane, takođe i ivice sa strane. Pred kraj kuvanja doda im se velika grudva maslaca i kašikom počinju da se prelivaju šnicle nekoliko puta.
Izvade se u tanjir i preliju se vrelim maslacem da se nastavi kuvanje.
U isti tiganj se dodaje malo maslinovog ulja i gnječenog belog luka i usitnjenog luka. Okreću se nekoliko puta blago da se začine masnoćom i sipa se 50 ml likera, flambira se i ostavlja na ringli još nekoliko minuta da se karamelizuje luk.
Naliva se bujon i ostavlja na ringli da se krčka oko 5-7 minuta - malo da se redukuje i naliva se pavlaka i senf i slačica.
Meša se žicom i ostavlja na umerenoj temperaturi oko 5-7 minuta, nakon što je smesa provrela. Ponovo se vraćaju šnicle i ostavljaju u sos na oko 10 minuta da blago vru. Nakon tog vremena se sklanjaju s vatre.
Karamelizovane jabuke:
Jabuka se očisti od ljuske i semenki, ali se ne seče. Stavlja se u posudu sa hladnom vodom.
U vreo i čist tiganja se sipa smeđi šećer. Ostavlja se da se karamelizuje. Jabuka se suši i seče na debele kriške - 4 komada, soli se i biberi s obe strane. Stavlja se u šećerni karamel sa zvezdastim anisom, štapićem cimeta, 1 kašikom maslaca i ostavlja na umerenoj ringi da se jabuka karamelizuje s obe strane. Treba da se pazi da se ne pretvori u pire i da se ne izlomi, već da sačuva tvrdoću. SIpa se liker i flambira se. Dodaju se još 2 kašike maslaca. Sklanjaju se s vatre.
Servira se parče šnicle i sa strane karamelizovana jabuka. Preliva se sosom.
Beleška: Šnicla treba da ima debljinu i masnoću za bolji ukus. Može da se koristi svakakva vrsta šnicle/stejka, T-bon ili slično. Dobro je da su sa kostima, ali ja sam ih odvojila od kosti jel ne volim kosti u tanjiru.
Jabuka je vrste Granny Smith koja postoji na pijaci. Dobro je da je svetlo zelena, jaka, zdrava i pogodna za kulinarstvo.