Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Prelivene baklavice sa ratlukom

Prelivene baklavice sa ratlukom

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Prelivene baklavice sa ratlukom
Fotografije: Mariana
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
20
"Desert, koji će vam otići pravo u srce!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 16 komada
  • šećer - 1/2 šolje
  • ratluk - 2 kutije, od ruže
  • brašno - 1/2 šolje
  • vanila - 2 kapljice esencije
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 šolje
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 2 - 3 supene kašike za premazivanje
  • voda - 2 1/2 šolje za sirup
  • šećer - 1 1/2 šolje za sirup
  • limun - kora 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Koristila sam domaća pačija jaja, koja su veća od kokošijih iz prodavnice. Detaljišem da bi se znala količina koja će biti za premazivanje kora. Kaša je mnogo žuće boje.

Prvo stavljam jaja u posudu i dugo mutim mikserom, može i žicom, dok smesa od jaja ne postane gusta i velikog obima. Posle stavljam šećer i nastavljam da mutim sve, dok se šećer ne rastopi. Dodajemo esenciju vanile. Ne stavljam mnogo zato što je ratluk dovoljno aromatičan.

Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i stavljamo ga unutra, zajedno sa uljem i dobro umutimo dok se ne dobije glatka, homogena smesa.

U šerpu stavljamo vodu i šećer za sirup. Izrendamo pola kore limuna za aromu direktno unuta, sa rendetom srednje veličine. Promešamo i ostavljamo sa stane. Sirup ćemo skuvati dok se šećer ne rastopi na vati. Skuvaćemo ga na kraju, da bi bio vreo i da prelijemo desert kad se ohladi.

Prebrojimo kore. Treba nam tačno 16 kora, obične kore za pitu. Kad izbrojimo 16 kora delimo ih na dva odvojena dela po 8. Ja ih ređam na 2 gomile da mi bude lakše kad pravim.

Sečemo ratluk, svaki po 5 parčića po širini, tako da se dobije po 5 komada kvadratića od svakog. Pretežno koristim od ruže. Govorim to zato što su veliki i ima ih malo u kutiji. Ako koristite druge, oni su manji i ima ih više, u tom slučaju ih isecite na 4 dela svaki. To govorim zato što je ista gramaža, ali su različite veličine kad ih isečete, može se desiti da vam ne bude dovoljno.

Od kaše, velikom kašikom za serviranje sipamo preko 1 kore i mažemo svuda. Treba da ima dovoljno kaše svuda. Možete pažljivo kašilicom. Posle odozgo stavljamo novu koru. Preko druge kore ređamo u uži kraj jedno do drugog isčeni ratluk. Uzimamo pažljivo ivice i uvijamo u lep rolat.

Premažemo sa 3 supene kašike ulja pleh rerne.

Poređamo prvi rolat. Tako uvijamo sve rolate. Ređamo jedan do drugog.

U posudu stavljamo 2-3 supene kašike ulja. Četkom m ažemo poređane rolate sa 2-3 supene kašike ulja. Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Ostavljamo desert da se ohladi. Uzimao jedan lenjir od 30 cm i delimo po sredini rolata na 15 cm. Oštrim nožem pažljivo sečemo po dužini. Posle dve polovine sečemo na po 7-5 cm i tako dobijamo sve jednake deserte - male baklave. Dobija se 64 male baklave.

Skuvamo sirup i uz pomoć kutlače ravnomerno polivamo preko deserta. Ostavljamo pokriven aluminijumskom folijom u frižideru direktno sa plehom. On liva u sirupu, nemojte to da vas plaši - on će upiti ceo sirup kad odstoji.

Kaša se ne razliva, sirupa je dovoljno.

Deset treba da odstoji na hladnom mestu jedan dan i posle toga jedemo uz kafu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: