Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Sočna pita sa breskvama

Sočna pita sa breskvama

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Sočna pita sa breskvama
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Prva kašika će vas naterati da zaboravite muke, druga - dijete, a nakon toga prosto treba da se opustite i da uživate u njemu"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 300 g
  • šećer - 70 g
  • kravlji maslac - 125 g /hladan/
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, ravna
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 2 velika iz frižidera
  • vanila - 1 kapsula
  • za nadev
  • breskve - 4 komada /velike i tvrde/
  • šećer od šećerne trske - 100 g, braon
  • šećer - beli, kristal
  • kukuruzni skrob - 30 g, fin
  • kravlji maslac - 30 g, hladan
  • vanila - 2 kesice
  • još po želji
  • cimet - 1 prstohvat
  • muskantni oraščić - 1 prstohvat
  • karanfilić - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 1 supena kašika, za premazivanje
  • smeđi šećer - 1 supena kašika, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i solju. U njega dodajte šećer i vanilu. Brzo isecite maslac na kockice. Energično mešajte prstima, gnječite u ruci, tako da brašno upije kockice maslaca i dobiju se mrvice.

Umutite jaja viljuškom i dodajte ih, dobro promešajte viljuškom. Dobijeno testo oblikujte na radnoj površini, nemojte mesiti. Napravite nekoliko kratkih pokreta, okrećite 4-5 puta, pospite još malo brašna, koliko da se dobije lepa lopta. Podelite testo na dva dela i svaki posebno pokrijte provdnom folijom. Ostavite loptice u frižideru da odstoje jedan sat.

Za to vreme napravite nadev.

Izvadite košticu iz opranih bresaka, skinite ljusku i isecite na kockice. Pospite skrobom i šećerom, sipajte i začine po vašem ukusu i dobro promešajte /navodim ih, ja nisam stavljala te začine, zato što u kući vole samo vanilu. Svako može začiniti po želji/.

Od jedne lopte dobro ohlađene na radnoj površini posutoj brašnom razvucite koru, veću od dna pleha za paj, toliko da može da se stavi po ivicama pleha. Moj je prečnika 30 cm.

Pažljivo uz pomoć oklagije prenesite koru u pleh, kad dođete do jednog kraja rasporedite po dnu. Rukama namestite testo, pritiskajući zbijeno po dnu i podignite ga po ivicama pleha.

Rasporedite breskve preko testa. Preko nadeva tu i tamo stavite maslac, iseckan na sitne kockice.

Sada uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni.

Razvucite drugu loptu testa preko brašnom posute radne površine i isecite je na tanke trakice širine 1cm. Sa trakicama oblikojte rešetku preko bresaka.

Ako vam je ostalo viška testa, napravite jednu traku sa kojom možete završiti oblikovanje pite, stavite je po periferiji pleha.

Ispletenu rešetku namažite, uz pomoć četke, svežim mlekom i pospite braon šećerom.

Stavite pitu da se peče u ugrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Posle smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 20 minuta.

Servirajte hladno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: