Način pripreme
Paradajz se opere i oljušti, Dobro je da paradajz od kojeg će se praviti pire, bude zreo da se lakše oljušti.
Oljušteni paradajz se stavlja u odgovarajuću šerpu i lepo se pasira, nakon toga se stavljamo na umerenu vatru da se kuva 5 minuta (kad provri). Čim pire provri, stavlja se so, šećer i biber.
Kad se pire skuva skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi, kad se ohladi procedimo kroz sitnu cediljku ili gazu (ne čekamo da se lepo ocedi da ne bi bilo previše gusto, a i da se ne baci mnogo paradajza).
Nakon toga punimo kesice za led i zaledimo u zamrzivaču. Kad vam zatreba paradajz pire, otkinite jednu ili nekoliko kockica i dodajte u jelo koje pripremate.
Možete dodati i sveže začine po vašem ukusu, stavite ih i kad se pire ohladi, neposredno pre punjenja. Da bi se lakše napunili pire, ja sam koristila flašu vode one sa nastavkom (sportske).