Način pripreme
U mlakom mleku se rastvori kvasac zajedno sa šećerom.
Brašno se proseje, stavlja se u pleh, pravi se udubljenje i dodaju se dva jajeta plus jedno belance, so, ulje i rastopljena mast. Zamesi se meko testo koje se ostavlja na toplom na oko pola sata ili dok se ne udvostruči.
Nadošlo testo se ponovo premesi i podeli na 6 jednakih delova.
Uzimamo jednu loptu i razvijemo je oklagijom u krug, prečnika pleha. Krug se stavlja u pleh, obložen papirom za pečenje. Namaže se rastopljenom svinjskom mašću, pomešanom sa uljem i posipa sirom.
Razvije se druga lopta, stavlja se preko prve, premaže se mašću, posipa sirom. Tako radite sa svim korama. Poslednja se maže samo mašću.
Pogača se seče na ravne kocke, premaže se odvojenim žumancem, pomešanim sa nekoliko kapljica svežeg mleka. Posipamo susamom i ostavljamo da nadođe oko 30 minuta na toplom.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.