Damin hit sa slatkom od šljiva

01/10/2017
"Da li se sećate ovog retro kolača? Koliko god da je retro, nama je još aktuelan "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano748
  • Pregledi tokom meseca40
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • slatko od šljiva - 1 tegla /250 g, domaće)
  • soda - 1 kašičica
  • ulje - 10 supenih kašika
  • šećer - 10 supenih kašika (za mućenje belanaca)
* merne jedinice

Način pripreme

U dve posude odvajamo belanca i žumanca. Prvo umutimo žumanca sa 1 kašičiciom kiselog mleka (u kome smo stavili 1 kašičicu sode) i 10 kašika ulja.

Umutim osve ponovo dok se šećer ne rastopi. Na kraju u smesu dodajemo 1 šolju prosejanog brašna, u koje smo prethodno stavili 1 vanilu. Ponovo mutimo.

Sipamo u pleh - ja sam koristila standardni pleh za pečenje kolača i torti sa prstenom, da posle lagano mogu da skinem dno. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.

Kad se podigne i porumeni, probamo čačkalicom za zube da li je gotovo i vadimo iz rerne. Dok je još toplo obilno namažemo jednom teglom domaćeg slatka od šljiva - sočno je i kora ga dobo upija.

Ostavljamo sa strane namazanu koru i radimo sa belancima.

Posuda u kojoj treba da ih mutite treba da bude staklena ili plastična, i da je apsolutno suva i čista. Postepeno mutimo od niske ka visokoj brzini i polako dodajemo 10 kašika šećera (može se staviti i manje, ali ja volim slađe).

Kad belanca postanu tvra, rasporedite ih preko kolača. Da bude lepše možete napraviti vrhove obrnutom stranom kašike - dotaknete belanca i lagano podižete kašiku. Ispadne baš lepo.

Kolač vraćamo u rernu na nižu temperaturu (120-150 maksimum) i sačekamo dok belanca ne dobiju zlatnu boju, oko 15 minuta.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar