Način pripreme
U dve posude odvajamo belanca i žumanca. Prvo umutimo žumanca sa 1 kašičiciom kiselog mleka (u kome smo stavili 1 kašičicu sode) i 10 kašika ulja.
Umutim osve ponovo dok se šećer ne rastopi. Na kraju u smesu dodajemo 1 šolju prosejanog brašna, u koje smo prethodno stavili 1 vanilu. Ponovo mutimo.
Sipamo u pleh - ja sam koristila standardni pleh za pečenje kolača i torti sa prstenom, da posle lagano mogu da skinem dno. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.
Kad se podigne i porumeni, probamo čačkalicom za zube da li je gotovo i vadimo iz rerne. Dok je još toplo obilno namažemo jednom teglom domaćeg slatka od šljiva - sočno je i kora ga dobo upija.
Ostavljamo sa strane namazanu koru i radimo sa belancima.
Posuda u kojoj treba da ih mutite treba da bude staklena ili plastična, i da je apsolutno suva i čista. Postepeno mutimo od niske ka visokoj brzini i polako dodajemo 10 kašika šećera (može se staviti i manje, ali ja volim slađe).
Kad belanca postanu tvra, rasporedite ih preko kolača. Da bude lepše možete napraviti vrhove obrnutom stranom kašike - dotaknete belanca i lagano podižete kašiku. Ispadne baš lepo.
Kolač vraćamo u rernu na nižu temperaturu (120-150 maksimum) i sačekamo dok belanca ne dobiju zlatnu boju, oko 15 minuta.