Način pripreme
Količina sastojaka je približna, zato što zavisi od veličine povrća.
Operemo povrće. Tikvice isečemo na kockice srednje veličine. Šargarepu očistimo, oljuštimo i sečemo namale kockice.
Paradajz krupnije izrendajte. Mirođiju sitno iseckajte.
U čiste i suve tegle poređamo do 1/2 tegle tikvice. Dopunimo šargarepom i do 1 cm od ivice mlevenim paradajzom.
Poželjno je da kašikom promešamo smesu u tegli da se povrće slegne i ako je potrebno sipa se salsa od paradajza.
Odozgo dodajte po 2 supene kašike mirođije. Zatvaramo tegle i sterilizujemo 35 minuta.
Sa ovim pripremljenim povrćem za zimu pripremam tikvice sa pirinčem, grčku pitu sa feta sirom i tople supe za dušu.
* Ako su tikvice domaće, nemojte ih ljuštiti, isecite ih sa korom, koja krije vredne minerale.
* Ako je paradajz iz vaše bašte - sameljite ga u blendederu ili u mašinici za mlevenje mesa.
*Nikad ne stavljam so u konzerve sa povrćem, zato što so dodatno kvari konsistenciju isečenih sastojaka, osim kad je u pitanju termička obrada. A i nekad se zaboravi da ima soli u konzervi i jela se presole.
* Po proceni i ukusu možete dodati i peršun.