Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicama

Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ukusan predlog za praktične domaćice - od bašte do špajza i uvek pri ruci - pripremljeno povrće za jela sa tikvicama"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 kg
  • šargarepa - 1 - 5 kg
  • paradajz - 2 kg
  • mirođija - 2 veze
  • tegle - 8 komada /720 ml/
* merne jedinice

Način pripreme

Količina sastojaka je približna, zato što zavisi od veličine povrća.

Operemo povrće. Tikvice isečemo na kockice srednje veličine. Šargarepu očistimo, oljuštimo i sečemo namale kockice.

Paradajz krupnije izrendajte. Mirođiju sitno iseckajte.

U čiste i suve tegle poređamo do 1/2 tegle tikvice. Dopunimo šargarepom i do 1 cm od ivice mlevenim paradajzom.

Poželjno je da kašikom promešamo smesu u tegli da se povrće slegne i ako je potrebno sipa se salsa od paradajza.

Odozgo dodajte po 2 supene kašike mirođije. Zatvaramo tegle i sterilizujemo 35 minuta.

Sa ovim pripremljenim povrćem za zimu pripremam tikvice sa pirinčem, grčku pitu sa feta sirom i tople supe za dušu.

* Ako su tikvice domaće, nemojte ih ljuštiti, isecite ih sa korom, koja krije vredne minerale.

* Ako je paradajz iz vaše bašte - sameljite ga u blendederu ili u mašinici za mlevenje mesa.

*Nikad ne stavljam so u konzerve sa povrćem, zato što so dodatno kvari konsistenciju isečenih sastojaka, osim kad je u pitanju termička obrada. A i nekad se zaboravi da ima soli u konzervi i jela se presole.

* Po proceni i ukusu možete dodati i peršun.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: