Način pripreme
Operemo, oljuštimo i isečemo tikvice na tnake kružić, približno 0.5 mm. Osušimo ih.
U širokom tanjiru pomešamo brašno, prezle i so. U odgovarajući pleh sipamo maslinovo ulje i četkom ravnomerno namažemo po dnu.
Svaki kružić tikvica potapamo u suve sastojke i poređamo u pleh, ređamo da se lagano preklapaju u krug. Stavljamo u pleh u prethodno ugreju rernu na 200 stepeni i pečemo tikvice dok ne porumene.
Da bih bila praktična koristim i drgugu rešetku rerne. Tamo pečem bademe. Za to vreme pripremam vinegret. Prvo očistim beli luk. Izgnječim ga, u njega dodajem sirće, so, sitno iseckanu mirođiju, dobro promešamo.
Hladne bademe sameljem u blenderu i dodajem u vinegret, promešam još jednom i na kraju sipam maslinovo ulje. Čim tikvice porumene vadim ih iz rerne i ostavljam da se ohlade.
Preko krišaka hleba ređam hskave tikvice, odozgo stavljam drugu krišku i stavljam u kutiju. Vinegret sipam u odgovarajuću teglu i zatvaram. Što duže stoji toliko su mirisi zasićeniji.
Koristim pre konzumiranja sendviča. U protivnom tikvice i kriške će prokisnuti.
Korpe su učvršćene, prijatno! Odlična varijanta da iznesemo deo domaće kuhinje u prirodu.
* Uspešan način da iskoristim tikvice koje su ostale od večere.
* Zadovoljstvo je duplo, ako nađete seosku pogaču.