Način pripreme
Tikvica se očisti, iseče na tri dela, nakon toga se svaki od njih sečemo na trakice. Isečenu tikvicu stavljamo u đevđir, posipamo solju i ostavljamo na 30 minuta da se ocedi.
Kad tikvica bude gotova, sipamo je u suv tiganj na tihoj vatdi da se osuši lagano, ne treba da se peče. Oduzima oko 10 minuta, ne mešamo, nego lagano prodrmamo tiganj.
Kad bude gotovo, skidamo sa vatre i stavljamo u suv đevđir da se ohladi. Dok se tikvica hladi, isečemo krastavac tako kao što smo iseckali tikvicu, beli luk sitno iseckamo, peršun iskidamo, a limun sitno isečemo.
Kad sve bude gotovo, stavljamo tikvicu, krastavac, peršun i luk u posudu, posipamo solju, maslinovim uljem/uljem i sokom od limete, promešamo, sipamo u tanjir ili posudicu i posipamo iseckanim limunom.