Torta Bombona

ElzaElza
Šegrt
3231065
Torta Bombona
Fotografije: Elza
3 / 4
04/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Torta bombona traži društvo za poslepodnevnu kafu, da li ima onih koji bi želeli"

Potrebni sastojci

  • za bombone
  • suvi hleb - 300 g
  • sitan sir - 100 g
  • masalc - 50 g
  • kondenzovano mleko - 50 g
  • kakao - 2 supene kašike
  • orasi - 170 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • za krem
  • jaja - 2 komada
  • skrob - 2 supene kašike, pune
  • mleko - 400 ml
  • kondenzovano mleko - 200 ml
  • sitan sir - 200 g
  • želatin - 20 g
  • sveže mleko - 100 ml, za rastvaranje želatina
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite suvi hleb u blender i sameljite ga. Ugrejte maslac i dodajte ga u hleb. U tu smesu dodajte sitan sir i kondenzovano mleko. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Rasporedite smesu na dva dela. U jednu dodajte kakao i 25 ml mleka, a u drugu orahe (po želji možete da zapečete na suvom tiganji ili u mikrotalasnoj) i preostalih 25 ml mleka.

Promešajte i od svake smese oblikujte bombone veličine malog oraha. Poređajte i stavite u kalup za tortu sa pokretnim prstenom, smenjujte bele i braon bombone. Stavite ih u frižider da se stegnu.

Za krem stavite mleko da se ugreje. Umutite jaja, dodajte skrob i mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Uz neprestano mešanje dodajte toplo mleko u smesu od jaja i vratite na vatru da se kuva, dok se ne dobije gladak krem.

Ostavite krem na 20 minuta da se ohladi. U hladan krem dodajte sitan sir i kondenzovano mleko. Mešajte dok se ne dobije glatka smesa. Ja sam uradila pasatorom.

Rastvorite želatin u 100 ml mleka. Kad nabubri, stavite posudu na paru da se rastopi. Rastvoren želatin sipajte u krem uz neprestano mešanje.

Dobijenom smesom prelijt stegnate bombone. Udarajte lagano kalup o radnu površinu da bi izašao vazduh i da ne bi bilo šupljina.

Ostavite u frižideru na 2-3 sata da se stegne.

Ja sam odvojila 3-4 supene kašike krema za ukrad. ostavila sam ga na sobnoj temperaturi. Nakon jednog sata u frižideru (stegla je se odozgo) izvadila sam tortu i crtala razne vijuge. Ponovo se stavlja u frižider. Ukras je po vašem izboru.

Neka vam je slatko!

Izuzetno ukusan, veoma lagana i ukusna torta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: