Način pripreme
Pravimo suvu smesu tako što u metalnu posudi sipamo dve vrste brašna - integralno i kukuruzno (fino), zajedno sa kakaom.
Zapečemo ih na ringli, uz neprestano mešanje drvenom ravnom mutilicom (pazimo da ne zagori) dok blago ne potamni boja i dok se ne dobije prijatna aroma prepečenog brašna.
U posebnoj maloj šerpi na ringli spremamo slatki šećerni sirup za bombone, tako što u vodi istopimo smeđi kristal šećer, neprestno mešajući nekoliko minuta i na kraju dodajemo vanilu.
Od gotovog slatkog sirupa postepeno dodajemo (otprilike 2/3 od količine) u prepečenu suvu smesu i mešamo zajedno sa pšeničnim mekinjama i susamom.
Da bismo oblikovali lepljivo i stegnuto testo za bombone - zgušnjavamo finim ovsenim pahuljicama i koliko je potrebno ovsenog brašna (ako postane sipkavo, možemo dodati malo šećernog sirupa koji je ostao). Ostavljamo testo da se stegne.
U maloj šerpi promešamo sastojke za glazuru - kakao, rogač, smeđi šećer u kristalima, nerfinisano suncokretovo ulje i vodu. Nakon što smesa provri, ostavljamo na ringli 1-2 minute uz neprestano mešanje.
Dok se glazura hladi, od slatkog testa oblikujemo male lopte.
Zdrave bombone umačemo u zgusnutu glazuru (ili premazujemo silikonskom poslastičarskom četkicom) i ostavljamo da stegnu.
Ređamo na šareni tanjirić za praznično raspoloženje.
Ukusne veganske domaće bombone sa glazurom - pogodne za goste, parti ili druge posebne povode.
Neobično ukusno!