Bombone sa glazurom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Bombone sa glazurom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
20
"Bombone sa glazurom - kao nekadašnje, smo što su domaće"

Potrebni sastojci

  • Suva smesa
  • integralno brašno - 4 supenih kašika, punih
  • ovseno brašno - 5 supenih kašika, punih
  • kukuruzno brašno - 5 supenih kašika, punih, fino
  • ovsene pahuljice - 5 supenih kašika, punih, finih
  • pšenične mekinje - 1 supena kašika, ravna
  • susam - 1 supena kašika, oguljen
  • kakao - 1 kašičica
  • Za sirup
  • smeđi šećer - ½ šolje, kristal
  • voda - ½ šolje
  • vanila - 1 - 2 kapljice, tečna ili 1 kesica
  • Za glazuru
  • smeđi šećer - 3 supene kašike, kristal
  • voda - 3 supene kašike
  • kakao - 1 kašičica, puna
  • rogač - 1 kašičica, puna
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pravimo suvu smesu tako što u metalnu posudi sipamo dve vrste brašna - integralno i kukuruzno (fino), zajedno sa kakaom.

Zapečemo ih na ringli, uz neprestano mešanje drvenom ravnom mutilicom (pazimo da ne zagori) dok blago ne potamni boja i dok se ne dobije prijatna aroma prepečenog brašna.

U posebnoj maloj šerpi na ringli spremamo slatki šećerni sirup za bombone, tako što u vodi istopimo smeđi kristal šećer, neprestno mešajući nekoliko minuta i na kraju dodajemo vanilu.

Od gotovog slatkog sirupa postepeno dodajemo (otprilike 2/3 od količine) u prepečenu suvu smesu i mešamo zajedno sa pšeničnim mekinjama i susamom.

Da bismo oblikovali lepljivo i stegnuto testo za bombone - zgušnjavamo finim ovsenim pahuljicama i koliko je potrebno ovsenog brašna (ako postane sipkavo, možemo dodati malo šećernog sirupa koji je ostao). Ostavljamo testo da se stegne.

U maloj šerpi promešamo sastojke za glazuru - kakao, rogač, smeđi šećer u kristalima, nerfinisano suncokretovo ulje i vodu. Nakon što smesa provri, ostavljamo na ringli 1-2 minute uz neprestano mešanje.

Dok se glazura hladi, od slatkog testa oblikujemo male lopte.

Zdrave bombone umačemo u zgusnutu glazuru (ili premazujemo silikonskom poslastičarskom četkicom) i ostavljamo da stegnu.

Ređamo na šareni tanjirić za praznično raspoloženje.

Ukusne veganske domaće bombone sa glazurom - pogodne za goste, parti ili druge posebne povode.

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: