Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Punjene Vekne»Mlečne pogačice sa nadevom

Mlečne pogačice sa nadevom

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895256
Mlečne pogačice sa nadevom
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 6
09/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ako želite da napravite doručak deci, evo jednih jednostavnih pogačica, koje će sa sigurnošću zasititi gladnike u kući"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 700 g
  • kiselo mleko - 280 ml
  • sveže mleko - 180 ml
  • jaja - 2 komada
  • svinjska mast - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 7 g /kesica dr. Oetker/
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • za nadev
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • kisela pavlaka - 100 g
  • kravlji maslac - 70 g
  • još
  • svinjska mast - 1 supena kašika za premazivanje
  • sveže mleko - 1 supena kašika za premazivanje
  • aleva paprika - 1 supena kašika, mlevena, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako želite na naparavite doručak od testa deci, evo jednih jednostavnih pogačica, koje će sigurno zasititi gladnike u kući. Možete pripremiti testo prethodnog dana i staviti u frižider uveče, drugog dana pogače se peku.

Prosejte oko 500 g brašna zajedno sa kesicom suvog kvasca. Oblikujte udubljenje i u njega sipajte kiselo mleko u koje sta stavili 1 kašičicu sode bikarbone. Dodajte dva jajeta, pomešana sa malo soli. Dodajte i šećer, sveže mleko i mast, na sobnoj temperaturi. Zamesite testo, dodajte još brašna, tako da se iskoristi ukupno 700 g.

Stavite testo u posudu, namazanu uljem, a nakon toga pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite testo da nadođe jedan sat ili dok se ne udvostruči ili utrostruči.

Nadošlo testo premesite i razvucite u dugačak fitilj i isecite na 10 jednakih delova.

Preko radne površine, namazane sa mnogo ulja, i namazin rukama, samo 2-3 kapljice, razvucite svaku loptu testa na pravougaoni list veličine oko 18/22 cm.

Pripremite nadev:

U posudi umutite jedno veliko jaje i dodajte mrvljeni sir. Dodajte kiselu pavlaku i promešajte.

Preko razvučenog lista test kašikom nanesite tu i tamo mekani kravlji maslac. Presavijte ka sredini jedan kraj i preko tog dela stavite nadev. Presavijte i drugi kraj preko prvog, tako se dobijaju tri sloja.

Poređajte pogače u veliki pleh od rerne, prethodno namazan kašičicom svinjske masti. Tako se pogače uopšte neće zalepiti i imaćete hrskavu koricu sa donje strane.

Ne čekajte na ponovo nadolaze.

Namažite ih svežim mlekom, a odozgo pospite alevom paprikom /može i bez nje, ali može i peršunom - to je po želji/.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i stavite pogače da se peku.

Peku se dok ne porumene 20-ak minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: