Način pripreme
Zamesimo testo. Peosevamo brašno i pravimo udubljenje u sredini, stavljamo so, nanu i ulje.
Ugrevamo vodu i stavljamo šećer i kvasac, mešamo dok se ne rastvori.
Počinjemo da mešamo kašikom ili rukom, kako je lakše. Zamesimo ne lepljivo testo, biće mnogo aromatično zbog nane.
Ostavljamo da nadođše uvijemo novinama ili krpom, da se ne uhvati korica. Ako želimo možemo ubrzati proced nadolaženja, možemo staviti u rernu na 40-50 stepeni.
Za to vreme pravimo nadev. Propržimo sitno iseckan luk, dodajemo u njega iseckane pečurke, nakon što se pečurke smanje, dodajemo paradajz pire. Kuvamo dok paradajz pire ne ispari i pečurke ne ostanu na masti.
Nakon što testo udvostruči obim 2 puta, premesimo ga i podelimo na 5 lopti po 200 g. Razvučemo loptu u obliku pravougaonika, stavljamo od nadeva i zatvaramo. Po ivicama pritiskamo viljuškom da se dobro zatvore.
Nakon što sve zatvorimo, namažemo pleh i poređamo. Ako želimo možemo ostaviti da malo nadođu, da budu mekše, ako ne, namažemo ih belancem i pospamo semenkama.
Stavljamo da se peku na 160-180 stepeni 30-35 minuta.