Način pripreme
Ako želite na naparavite doručak od testa deci, evo jednih jednostavnih pogačica, koje će sigurno zasititi gladnike u kući. Možete pripremiti testo prethodnog dana i staviti u frižider uveče, drugog dana pogače se peku.
Prosejte oko 500 g brašna zajedno sa kesicom suvog kvasca. Oblikujte udubljenje i u njega sipajte kiselo mleko u koje sta stavili 1 kašičicu sode bikarbone. Dodajte dva jajeta, pomešana sa malo soli. Dodajte i šećer, sveže mleko i mast, na sobnoj temperaturi. Zamesite testo, dodajte još brašna, tako da se iskoristi ukupno 700 g.
Stavite testo u posudu, namazanu uljem, a nakon toga pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite testo da nadođe jedan sat ili dok se ne udvostruči ili utrostruči.
Nadošlo testo premesite i razvucite u dugačak fitilj i isecite na 10 jednakih delova.
Preko radne površine, namazane sa mnogo ulja, i namazin rukama, samo 2-3 kapljice, razvucite svaku loptu testa na pravougaoni list veličine oko 18/22 cm.
Pripremite nadev:
U posudi umutite jedno veliko jaje i dodajte mrvljeni sir. Dodajte kiselu pavlaku i promešajte.
Preko razvučenog lista test kašikom nanesite tu i tamo mekani kravlji maslac. Presavijte ka sredini jedan kraj i preko tog dela stavite nadev. Presavijte i drugi kraj preko prvog, tako se dobijaju tri sloja.
Poređajte pogače u veliki pleh od rerne, prethodno namazan kašičicom svinjske masti. Tako se pogače uopšte neće zalepiti i imaćete hrskavu koricu sa donje strane.
Ne čekajte na ponovo nadolaze.
Namažite ih svežim mlekom, a odozgo pospite alevom paprikom /može i bez nje, ali može i peršunom - to je po želji/.
Ugrejte rernu na 200 stepeni i stavite pogače da se peku.
Peku se dok ne porumene 20-ak minuta.