Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pogačice sa sirom»Čudesne pogačice sa sirom sa nitima

Čudesne pogačice sa sirom sa nitima

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Čudesne pogačice sa sirom sa nitima3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
55 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Mekane pogačice sa sirom i prelivom - toliko su meke i aromatične da smo zaboravili na sve dijete i predali smo se izazovu potpuno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg + još za mešenje
  • kiselo mleko - 120 ml /6 punih supenih kašika/
  • jaja - 4 komada
  • kvasac - 14 g suvi dr. Oetker
  • ulje - 6 supenih kašika
  • sveže mleko - 400 ml, mlako
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica, puna
  • za nadev
  • sir - 450 g
  • masalc - 125 g, rastopljen
  • prezle - 1 supena kašika
  • šarena so - po želji
  • za preliv
  • žumanca - 1 komad
  • maslac - 1 supena kašika, rastopljen
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • sir - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi pomešamo mlako mleko, šećer i kvasac. Ostavljamo kvasac da nadođe na toplom.

U dubokoj posudi dva puta prosevamo brašno, pomešano sa solju, pravimo udubljenje u koje dodajemo kvasac, prethodno umućena jaja, kiselo mleko i ulje. Ako je potrebno dodaje po malo brašna za mešenje.

Zamesimo meko i elastično testo koje udaramo o radnu površinu 100 puta. Namažemo ga, uvijemo u foliju i ostavljamo da odstoji 1 sat na toplom dok se ne udvostruči.

Za nadev pomešamo sitno iseckan sir i rastopljen maslac. Po želji možemo dodati kašičicu prezle i šarenu so.

Premesimo testo još jednom. Od njega kidamo loptice iste veličine, koje razvijemo u krug, stavljamo od nadeva i prepletemo dva kraja.

Poređamo pogačice u pravougaoni pleh, obložen papirom za pečenje, na rasojanju 2-3 cm jedna od druge.

Ostavljamo ih na toplom da nadođu još jednom. Uključijemo rernu na 220 stepeni i pripremamo preliv.

Umutimo žumance sa svežim mlekom i rastopljenim maslacem. Namažemo pogačite, smanjujemo temperaturu na 180 stepeni i stavljamo da se peku dok ne porumene, oko 25-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: