Način pripreme
U odgovarajućoj posudi pomešamo mlako mleko, šećer i kvasac. Ostavljamo kvasac da nadođe na toplom.
U dubokoj posudi dva puta prosevamo brašno, pomešano sa solju, pravimo udubljenje u koje dodajemo kvasac, prethodno umućena jaja, kiselo mleko i ulje. Ako je potrebno dodaje po malo brašna za mešenje.
Zamesimo meko i elastično testo koje udaramo o radnu površinu 100 puta. Namažemo ga, uvijemo u foliju i ostavljamo da odstoji 1 sat na toplom dok se ne udvostruči.
Za nadev pomešamo sitno iseckan sir i rastopljen maslac. Po želji možemo dodati kašičicu prezle i šarenu so.
Premesimo testo još jednom. Od njega kidamo loptice iste veličine, koje razvijemo u krug, stavljamo od nadeva i prepletemo dva kraja.
Poređamo pogačice u pravougaoni pleh, obložen papirom za pečenje, na rasojanju 2-3 cm jedna od druge.
Ostavljamo ih na toplom da nadođu još jednom. Uključijemo rernu na 220 stepeni i pripremamo preliv.
Umutimo žumance sa svežim mlekom i rastopljenim maslacem. Namažemo pogačite, smanjujemo temperaturu na 180 stepeni i stavljamo da se peku dok ne porumene, oko 25-30 minuta.