Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Uvijena lazanja sa korama za pitu

Uvijena lazanja sa korama za pitu

Nikifor MaidanovNikifor Maidanov
Početnik
210
Uvijena lazanja sa korama za pitu3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Pogledajte kako izgleda ostvareni kulinarski san gladnika"

Potrebni sastojci

  • za lazanju srednje veličine
  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • parmezan - ili kačkavalj, za posipanje
  • za bešamel
  • sveže mleko - 1 lita
  • brašno 6 - 7 supenih kašika
  • ulje - stavljam dovoljno de ne dobijemo testo od brašna
  • biber
  • za bolonjeze sos
  • mleveno meso - 1 kg (koristim 60/40 teleće i svinjsko)
  • paradajz - 1 konzerva srednje veličine, oljušten (4 - 5 paradajza)
  • ulje - maslac
  • začini - bosiljak, majčina dušica, origano, piment
  • kukuruzni skrob
  • po želji
  • luk
  • šargarepa
  • pečurke
  • kiseli krastavčići
* merne jedinice

Način pripreme

Bešamel:

U dovoljno velikoj šerpi se na tihoj vatri proprži brašno dok ne dobije zlatnu boju, pazimo da ne zagori. Nakon toga polako dodajemo mleko i brzo mešamo. Treba da se pazi zato što se u toj etapi mnogo lako stvaraju grudvice, ako se ne meša dobro (lakšeje ako ima neko da vam pomaže sa sipanjem).

Kad ste dodali svo mleko i nastavite da mešate da zagori mleko dok se sos ne zgusne. Ako vam je previše redak možete dodati kukuruzni skrob/pšenični skrob pre nego što skinete sa vatre. Stavlja se i biber više za kontrast belom sosu, nego za ukus.

* Pripremam bešamel prvo da bi imao vremena da se ohladi i zgusne.

Bolonjeze:

U tiganju srednje veličine na jakoj vatri i u ugrejanom ulju se stavlja celo parče mlevenog mesa i uz pomoć sprave za gnječenje krompira lagano (da se čuva tiganj), ali brzo se gnječi mleveno meso. Otkrila sam da se ovako ne dobijaju velike grudvice i da je lepše za jelo posle. Ukoliko pravilno radite u tiganju imaćte male, bele loptice mlevenog mesa.

Nakon minut-dva prženja dodajemo iseckan paradajz u kome smo pomešali začin. Imam lep avan i u njemu mrvim zrna pimenta (znam da se stavlja ceo :), nakon toga u njemu gnječim zelene začine da se dobije fin prah. Tako se ukus širi svuda. Sačekamo da sok od paradajza ispari i stavljamo 1-2 supene kašike skroba, da se dobije gust sos. Kad se skrob skuva, sos je gotov.

** Ako stavljate pečurke ili šargarepu u bolonjez izdinstajte ih u malo maslaca pre nego što savite mleveno meso. Za luk koristim ulje, ponovo dinstam pre mlevenog mesa. A kiseli krastavčići je najbolje da se stave kad se skine sa vatre.

Kad oba sosa budu gotova ostaje najlakše. Namažemo željeni pleh mašću i počinjemo da uvijamo. Obično koristim dve kore odjednom, u početku im pravi dugačku liniju sa bolonjeze sosom, a bešamelom tanko (treba da ostane više od jedne trećine ili jedne četvrtine) namažem ceo preostali deo. Uvijamo kore, počinjem sa strane sa mlevenim mesom i sečem u plehu kao pitu.

Poređanu lazanju prelivam preostalim bešamel sosom i posipam parmezanom. Koristim oko 200 g zato što stavljam svuda i rukama guram u sos. Dobija se tanka i hrskava korica. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Peče se dok ne bude gotovo, kao što kažu italijani. Rekla bih oko 20-30 minuta. Imajte u vidu da je mleveno meso gotovo i da pečemo samo kore.

Ako želite veću porciju za praznik ili okupljanje možete (u dubokom plehu) kad zalijete lazanju bešamelom odozgo stavite još jednu.

VAŽNO! Ovo sam pravila samo jednom na slabijoj rerni (155-160 stepeni) oko 35 minuta. U uprkos tome što je kod mene ispala super (nažalost nemam slike) spremate na sopstevnu odgovornost.

Nadam se da vam se dopada i Bon Appétit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: