Način pripreme
Ovaj recept za domaći kečap se priprema brzo i lako, koji serviram sa pečenim mesom ili sendvičima.
Operemo paradajz i sameljemo u blenderu. Ljute paprike obavezno obrađujem sa rukavicama.
Odvojim drške, prepolovim i očistim od semenki. Stavljam i njih u blender.
Očistim luk i sečem na dva dela. Beli luk operem i odvajam čenove, ne ljuštim ih. U kesu оd gaze /lako se šije i nezamenljiv je pomoćnik u mojoj kuhinji/ stavljam luk, čenove belog luka, biber i kumin i vežem je.
U duboku posudu sipam paradajz i paprike, u njih dodajem kesicu sa mirisima i grančicu čubra.
Kad sos provri, smanjujem temperaturu, dodajemo preostale sastojke i ostavljam da se krčka uz neprestano mešanje.
Kad kečap dobije potrebnu gustinu, probamo i začinimo ako je potrebno.
Vadimo gazu. Hladan kečap pasiamo dok se ne dobije homogena smesa i sipamo u čiste i suve tegle od pirea.
Serilizujemo 10 minuta od trenutka kad voda provri.
Savet: Možete dodati i nekoliko crvenih pečenih paprika. One obogaćuju kvalitet ukusa i daju aromatičnu slatkoću kečapa.