Način pripreme
Zamesi se testo, brašno se proseje u pleh, u njega se dodaju so i nana. Nana treba dobro da se smrvi, da ne ostaju grančice.
Promeša se kašikom da može nana dobro da se pomeša sa brašnom.
U čašu mlake vode se dodaje kvasac i šećer. Dobro se promeša i ostavlja da nadođe.
U brašnu se pravi udubljenje i sipa se 80 ml maslinvog ulja. Lagano se u porcijama dodaje i kvasac, meša se kašikom ili rukom, kako vam je lakše. Zamesi se meko testo koje se ne lepi.
U pleh se sipa oko 50 ml ulja i lepo se razmaže. Testo se ravija u plehu rukama i prstima.
Treba da bude ravnomerno raspoređeno. Stavljamo na oko 30 minuta da nadođe. Nakon toga se prstima prave rupice po celom testu.
Operemo i isečemo na kružiće čeri paradajz. Poređa se preko fokače. Fokača se posolo i pospe nanom, preliva se sa oko 3-4 supene kašike maslinovog ulja.
Ostavljamo 10-15 minuta da odstoji. Stavljamo u prethosno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo 15 minuta.